Αυστηρότερο πλαίσιο για επικίνδυνες χημικές ουσίες

Αυστηρότερο πλαίσιο για επικίνδυνες χημικές ουσίες

Την αυστηροποίηση των επιτρεπτών τιμών έκθεσης σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες και την προσθήκη στη σχετική λίστα ουσιών που πλέον κρίνονται καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες, καθώς και άλλων που έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία, προβλέπει προεδρικό διάταγμα μέσω του οποίου ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο σχετική κοινοτική οδηγία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Την αυστηροποίηση των επιτρεπτών τιμών έκθεσης σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες και την προσθήκη στη σχετική λίστα ουσιών που πλέον κρίνονται καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες, καθώς και άλλων που έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία, προβλέπει προεδρικό διάταγμα μέσω του οποίου ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο σχετική κοινοτική οδηγία.

Συγκεκριμένα, με το Π.Δ.:

Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια εξαιτίας της έκθεσής τους σε επιβλαβείς, για την υγεία, ουσίες.

Επεκτείνεται και αυστηροποιείται η λίστα που ορίζει τις επιτρεπτές τιμές έκθεσης, συμπεριλαμβάνοντας τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες και τα επικίνδυνα φάρμακα που περιέχουν μία ή περισσότερες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες.

Αυστηροποιούνται οι τιμές έκθεσης στο βενζόλιο, θεσπίζονται νέες οριακές τιμές για το ακρυλονιτρίλιο και το νικέλιο, που εντάσσονται πλέον στις καρκινογόνες ουσίες και όχι απλά στους χημικούς παράγοντες και παράλληλα προστίθενται οι οριακές τιμές άλλων 12 χημικών ουσιών που εντάσσονται πλέον κι αυτές στο πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε κάθε εργοδότη, κατασκευαστή, παρασκευαστή, εισαγωγέα, προμηθευτή που παραβαίνει τις διατάξεις της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη του αρμόδιου προϊσταμένου κέντρου πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου ή του ελέγξαντος ειδικού επιθεωρητή εργασίας και ύστερα από προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων:

α) Πρόστιμο για κάθε μία παράβαση, από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

β) Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι έξι ημερών.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του αρμόδιου επιθεωρητή εργασίας, να επιβάλει προσωρινή διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι ημερών, ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT