Παρέμβαση Μυτιληναίου για τις σπάνιες γαίες

Παρέμβαση Μυτιληναίου για τις σπάνιες γαίες

Μέτρα για την άμεση στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε ό,τι αφορά τις σπάνιες γαίες ζητεί από την Ε.Ε. με παρέμβασή του στο LinkedIn ο επικεφαλής της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Μέτρα για την άμεση στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε ό,τι αφορά τις σπάνιες γαίες ζητεί από την Ε.Ε. με παρέμβασή του στο LinkedIn ο επικεφαλής της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Με αφορμή άρθρο του Reuters, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε πως «η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό για αυτά τα υλικά, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή αλλά και διαφοροποιημένες εισαγωγές». Ωστόσο, τονίζει πως «δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο σε συζητήσεις, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση», καταλήγει.

Ενίσχυση του τουρισμού τρίτης ηλικίας και υγείας

Το μοντέλο του τουρισμού τρίτης ηλικίας και υγείας επιδιώκει να ενισχύσει το υπουργείο Τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει θέσει σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση το έργο της εκπόνησης μελετών για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας τουρισμού, αλλά και για τη δημιουργία επενδύσεων σε ιαματικούς φυσικούς πόρους. Στόχος είναι η ανάλυση των κατάλληλων αγορών-στόχων και η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Υπολογίζεται ότι, σε επίπεδο Ε.Ε., σε ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχεί μία στις τέσσερις διανυκτερεύσεις, βάσει στοιχείων για το 2022.

Αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Σε 848.602 ανήλθαν τον Ιούλιο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ άνεργοι, αυξημένοι κατά  35.644 σε σχέση με τον Ιούνιο και μειωμένοι κατά 56.842 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Από αυτούς, το 53,5%  –453.801 άτομα– βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος. Σχεδόν επτά στους δέκα ανέργους είναι γυναίκες, ενώ συνολικά οι επιδοτούμενοι άνεργοι μόλις που φθάνουν τα 139.124 άτομα. Μάλιστα, στην ηλικιακή κατηγορία 30-44 καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανέργων, 33% ή 281.014 άτομα.

Ξεκινάει 28 του μηνός το «καλάθι των μαθητών»

Την επόμενη Τετάρτη 28 Αυγούστου ξεκινάει το «καλάθι των μαθητών», το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διάθεση σχολικών ειδών σε προσιτές τιμές, με τη λήξη να καθορίζεται για τις 15 Οκτωβρίου. Το «καλάθι» θα περιλαμβάνει σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μολύβια, μαρκαδόρους – ξυλομπογιές, στυλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες και φωτοτυπικό χαρτί. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς. Οπως πληροφορείται η στήλη, η σύσκεψη έγινε σε ιδιαιτέρως θετικό κλίμα, με το αρμόδιο υπουργείο να εμφανίζεται αισιόδοξο ότι οι τιμές στα σχολικά είδη θα διαμορφωθούν σε λογικά επίπεδα.

Παρέμβαση Μυτιληναίου για τις σπάνιες γαίες-1

Παράταση θητείας τουλάχιστον για 6 μήνες

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρωνόταν κανονικά η θητεία του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο αποφασίστηκε να δοθεί παράταση τουλάχιστον έξι μηνών καθώς αφενός η σημερινή πρόεδρος όπως και οι αντιπρόεδροι τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του υπουργείου Οικονομικών και του Μαξίμου και, αφετέρου, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το Χρηματιστήριο τόσο λόγω σημαντικών συναλλαγών που αναμένεται να λάβουν χώρα σε τράπεζες, ενεργειακούς ομίλους αλλά και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, όσο και εξαιτίας της επιδίωξης αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη. Ετσι στις θέσεις τους θα παραμένουν τουλάχιστον για ολόκληρη τη φετινή χρονιά η πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου και οι αντιπρόεδροι Αναστασία Στάμου και Μιχαήλ Φέκκας. Το Δ.Σ. της Επιτροπής είναι επταμελές. Ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου διορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών ύστερα από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT