Φυσικό αέριο: Η Ε.Ε. γέμισε τις αποθήκες της τρεις μήνες νωρίτερα

Φυσικό αέριο: Η Ε.Ε. γέμισε τις αποθήκες της τρεις μήνες νωρίτερα

Τον στόχο να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητάς τους, πέτυχε η Ε.Ε., δέκα εβδομάδες πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου

1' 3" χρόνος ανάγνωσης

Τον στόχο να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητάς τους, πέτυχε η Ε.Ε., σχεδόν τρεις μήνες πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Gas Infrastructure Europe.

Οπως ανέφερε η Κομισιόν, η φετινή επίδοση είναι αντίστοιχη με την περσινή, όταν οι χώρες της Ε.Ε. πέτυχαν τον στόχο του 90%, στις 18 Αυγούστου.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου αποτελεί «κλειδί για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη», καθώς μπορεί να καλύψει έως και το ένα τρίτο της ζήτησης αερίου της Ε.Ε. τον χειμώνα, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης έφτασαν τις 1025 τεραβατώρες (TWh) ή το 90,02% της χωρητικότητας αποθήκευσης (που ισοδυναμεί με λίγο λιγότερο από 92 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου), στις 19 Αυγούστου.

Ο δεσμευτικός στόχος για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, τέθηκε μέσω του Κανονισμού Αποθήκευσης Αερίου (EU/2022/1032), τον Ιούνιο του 2022.

Ο κανονισμός ήταν ένα από τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. μετά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο του REPowerEU, η Ε.Ε. έλαβε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT