Οι γυναίκες και η αγορά εργασίας της Λ. Αμερικής

Οι γυναίκες και η αγορά εργασίας της Λ. Αμερικής

Το Μεξικό θα μπορούσε να ενισχύσει την ετήσια οικονομική του παραγωγή σε ποσοστό υψηλότερο από το 25% ή 390,5 δισ. δολάρια, εάν η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό ήταν όμοια με εκείνη των ανδρών, σύμφωνα με οικονομική μελέτη η οποία δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη δημοσιότητα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Το Μεξικό θα μπορούσε να ενισχύσει την ετήσια οικονομική του παραγωγή σε ποσοστό υψηλότερο από το 25% ή 390,5 δισ. δολάρια, εάν η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό ήταν όμοια με εκείνη των ανδρών, σύμφωνα με οικονομική μελέτη η οποία δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, που εκπονήθηκε από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Μίλκεν, προϋπόθεση και «κλειδί» για την ένταξη των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι η βελτίωση της πρόσβασης στη φροντίδα νηπίων και παιδιών. Ειδικότερα, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικαλείται η έκθεση, το 45,6% των Μεξικανών γυναικών σε ηλικία εργασίας έχει δουλειά, ενώ το ποσοστό των ανδρών αντιστοίχως είναι 77,5%.

Η αύξηση των επιπέδων γυναικείας απασχόλησης στα αντίστοιχα των Ηνωμένων Πολιτειών θα βοηθήσει την οικονομία του Μεξικού, που αποτιμάται σε 132 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ινστιτούτο.

Στις ΗΠΑ το παρελθόν έτος εργαζόταν το 57,3% των Αμερικανίδων. «Το νούμερο 1 εμπόδιο που κρατάει τις γυναίκες μακράν του εργατικού δυναμικού είναι η μέριμνα των βρεφών και η γενικότερη φροντίδα των τέκνων», δήλωσε η υπεύθυνη της σχετικής έρευνας, που διεξήχθη για το Μεξικό και τις λοιπές λατινοαμερικανικές χώρες, Μάγκι Σουίτεκ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για μια χώρα στην οποία η απόκτηση παιδιού στην αναλογία απασχόλησης ανδρών προς γυναίκες έχει από τα υψηλότερα τιμήματα σε παγκόσμια κλίμακα, όπως έδειξε η έκθεση. «Η επέκταση της υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους παιδικής μέριμνας παραμένει μια σαφής δημόσια πολιτική, στην οποία το Μεξικό πρέπει να επενδύσει», υπογράμμισε η Μάγκι Σουίτεκ και επικαλέστηκε την επιτυχή έκβαση ανάλογων πρωτοβουλιών στην Ιαπωνία.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι το Μεξικό, το οποίο επέχει τη θέση της δεύτερης δυναμικότερης οικονομίας της Νοτίου Αμερικής, εμφανίζει ορισμένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση στην περιφέρεια αυτή. Οπως κατέγραψε το Ινστιτούτο Μίλκεν, περίπου το 65% των Μεξικανών γυναικών επιθυμεί να εργαστεί είτε αποκλειστικά είτε φροντίζοντας επίσης το σπίτι, ενώ και το 78% των ανδρών ανέφερε ότι θα προτιμούσε οι γυναίκες να εργάζονται. Η Κλαούντια Σαϊνμπάουμ, που πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού, θα αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο. Υπό το πρίσμα αυτό έχει υποσχεθεί να επαναφέρει τα «κέντρα πρώιμης εκπαίδευσης» που διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Τέλος, αναφέρεται ότι η έρευνα του Ινστιτούτου Μίλκεν αφορά τη γυναικεία συμμετοχή στις πέντε μεγαλύτερες λατινοαμερικανικές οικονομίες, ήτοι το Μεξικό και τις Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή και Κολομβία. Σε όλες η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών –64% και πλέον– διατυπώνει την επιθυμία να απασχοληθεί σε εξαρτημένη εργασία, αλλά μόνον το 50% ή και λιγότερο συμμετέχει στην απασχόληση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT