Στο 1,75 δισ. ευρώ έφτασε ο κύκλος εργασιών της «Παπαστράτος» το 2023

Στο 1,75 δισ. ευρώ έφτασε ο κύκλος εργασιών της «Παπαστράτος» το 2023

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση 10% στον μεικτό τζίρο της κατέγραψε η «Παπαστράτος», ο οποίος ανήλθε σε 1,75 δισ. το 2023, από 1,6 δισ. το 2022. Η αύξηση αυτή προέρχεται από την ενίσχυση των εξαγωγών. Ο καθαρός τζίρος, αυτός δηλαδή που δεν περιλαμβάνει τους φόρους και τα τέλη που εισπράττονται για λογαριασμό του Δημοσίου από τα καπνικά προϊόντα, ανέρχεται στα 763 εκατ. το 2023, έναντι 657 εκατ. το 2022, με τις εξαγωγές να σημειώνουν αύξηση κατά 58 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 145 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση από τα 105 εκατ. του 2022.

Το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 11%, κυρίως λόγω των αυξημένων εξόδων για αγορές πρώτων υλών και της αναβάθμισης του παραγωγικού εξοπλισμού, στο πλαίσιο των επενδύσεων για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας. Το καθαρό αποτέλεσμα της χρήσης 2023 ανήλθε στα 110 εκατ. έναντι 85 εκατ. το 2022, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν χθες Πέμπτη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2023 η «Παπαστράτος» απέδωσε στο Δημόσιο φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας, «αντιστοιχεί στο 1,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού».

Η ιστορική καπνοβιομηχανία που αποτελεί πλέον 100% θυγατρική της Philip Morris International INC επένδυσε το 2023 άλλα 119 εκατ. σε νέα πάγια, ενώ το 2022 είχε επενδύσει 100 εκατ., ενισχύοντας τις υποδομές της και βελτιώνοντας την παραγωγική της ικανότητα.

Στα 110 εκατ. τα καθαρά κέρδη, σε εξαγωγές το 60% της παραγωγής της.

Από το 2017 η «Παπαστράτος» ξεκίνησε να εφαρμόζει τον μετασχηματισμό του εργοστασίου της στην Ελλάδα και σταμάτησε οριστικά την παραγωγή τσιγάρων στη χώρα, στρέφοντας τη λειτουργία του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο στην αποκλειστική παραγωγή της νέας γενιάς καπνικών προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το ΙQOS.

Το εργοστάσιο είναι ένα από τα τρία κύρια κέντρα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού της Philip Morris International στην Ευρώπη και έχει ενισχύσει σημαντικά το εξαγωγικό έργο της. Σχεδόν το 60% των παραγόμενων προϊόντων στον Ασπρόπυργο σήμερα εξάγεται σε 20 χώρες. Η μεγαλύτερη αγορά στην οποία εξάγει είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία. Από το 2017 μέχρι σήμερα η «Παπαστράτος» δηλώνει πως έχει υλοποιήσει συνολική επένδυση που ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 400 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «η επενδυτική στρατηγική της Παπαστράτος εστιάζει κατά βάση στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της και στην αύξηση των εξαγωγών, διευρύνοντας συνεχώς τον κύκλο εργασιών της». Παράλληλα, σημειώνει πως πραγματοποιεί «συνεχή αύξηση του προσωπικού της, που αποτυπώνεται στην άνοδο του μισθολογικού κόστους κατά 30% και τη συνακόλουθη αύξηση των εισφορών στο κράτος κατά 29%».

Στο τέλος του 2023 βρίσκονταν σε λειτουργία στον Ασπρόπυργο 6 τροποποιημένες και 6 πλήρως νέες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού TEREA για τη νέα γενιά προϊόντων θέρμανσης καπνού, ILUMA. Επίσης, λειτουργούν 3 γραμμές παραγωγής φίλτρων και 4 γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT