Ανω του στόχου κατά 932 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα τον Ιούλιο

Ανω του στόχου κατά 932 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα τον Ιούλιο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Αυξημένα κατά 932 εκατ. ευρώ ή κατά 13,8% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν τα φορολογικά έσοδα του κράτους τον Ιούλιο, πρώτο μήνα είσπραξης του φόρου εισοδήματος της περασμένης χρονιάς, όπως έδειξαν τα χθεσινά οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Ιουλίου επιβεβαιώνοντας τις προσωρινές εκτιμήσεις για νέα υπεραπόδοση.

Το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η υπέρβαση σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν 2,190 δισ. ευρώ ή 6,3%, ενώ σε σύγκριση με τον πιο επικαιροποιημένο στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας ήταν 305 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτά εξασφαλίζουν μια άνεση στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 2,1% του ΑΕΠ, αλλά τα μηνύματα από το οικονομικό επιτελείο δείχνουν αυτοσυγκράτηση ενόψει και της ΔΕΘ.

Αλλωστε, τον ερχόμενο μήνα θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο 4ετές δημοσιονομικό – διαρθρωτικό πρόγραμμα ενόψει της εφαρμογής του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.

Πρωταγωνιστής μεταξύ των εσόδων τον Ιούλιο ήταν ο φυσικά ο φόρος εισοδήματος, που απέδωσε στα ταμεία του κράτους 3,457 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο έναντι του στόχου κατά 666 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,638 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 197 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από ΕΦΚ ανήλθαν σε 728 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 56 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 4 εκατ. ευρώ.

Το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η υπέρβαση σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν 2,190 δισ. ευρώ.

Συνολικά, το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου εισπράχθηκαν φόροι 36,866 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος ήταν αυξημένα κατά 1,404 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν 14,581 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 545 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από ΕΦΚ 4,046 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 135 εκατ. ευρώ, και τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ήταν 1,809 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 73 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οπως υπενθυμίζει, βεβαίως, η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η υπερεκτέλεση αυτή των φορολογικών εσόδων του 7μήνου προέρχεται εν μέρει από την καλύτερη απόδοση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι 647 εκατ. ευρώ προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023. Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται στο 2024 ανέρχεται σε 1,543 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι αυτή η υπέρβαση αφορά σύγκριση με τον προϋπολογισμό, που έχει πλέον «ξεπεραστεί», αφού στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, του περασμένου Απριλίου, έγιναν νέοι υπολογισμοί, οι οποίοι αύξησαν την εκτίμηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,238 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πραγματική υπέρβαση των φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με τον στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας είναι 305 εκατ. ευρώ.

Αυτή η αναθεώρηση της πρόβλεψης για έσοδα προορίζεται για την κάλυψη νέων αναγκών του προϋπολογισμού, κυρίως για συντάξεις και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία λόγω «Daniel».

Oσον αφορά τις δαπάνες του προϋπολογισμού, είναι μειωμένες το 7μηνο κατά 2,744 δισ. ευρώ λόγω ετεροχρονισμού πληρωμών προς ασφαλιστικά ταμεία και δαπανών εξοπλιστικών προγραμμάτων, που δεν επηρεάζουν, όμως, το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT