Αλμα της Ελλάδας στα κριτήρια ESG την τελευταία 4ετία

Αλμα της Ελλάδας στα κριτήρια ESG την τελευταία 4ετία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Τη μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά τις επιδόσεις στα χαρακτηριστικά ESG –περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και θέματα διακυβέρνησης– καταγράφει η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης της Τράπεζας Πειραιώς μεταξύ 27 χωρών, μια σημαντική «στροφή» σε σχέση με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όταν σε αυτό το μέτωπο σημείωνε από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς.

Ειδικότερα, σε ανάλυσή της για τις αξιολογήσεις κρατών βάσει χαρακτηριστικών ESG, η τράπεζα παρατηρεί πως οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης κατατάσσονται υψηλά, ενώ οι αναδυόμενες αγορές υστερούν. Οι πέντε χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες ESG (από 71,7 έως 74,4) είναι οι Δανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία και Σιγκαπούρη, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται οι Ν. Αφρική, Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία και Μεξικό (βαθμολογίες από 40 και κάτω).

Καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές από έτος σε έτος στις απόλυτες κατατάξεις των κρατών, η μελέτη δίνει έμφαση στη δυναμική (δηλαδή τη μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος) για να εντοπιστούν τα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις, σε περιόδους από το 2000 έως σήμερα.

Ως «κορυφαία» εντοπίζονται τα κράτη που έχουν βαθμολογία ESG πάνω από 50 και θετική δυναμική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα κράτη με χαμηλές βαθμολογίες ESG και αρνητική δυναμική χαρακτηρίζονται «χαμηλών επιδόσεων».

Η χώρα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στα κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης, περιβάλλοντος και κοινωνίας.

Ετσι, για την περίοδο 2020-2024 η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Κύπρος ξεχωρίζουν ως «top performers», με τη χώρα μας να έχει καταγράψει την υψηλότερη δυναμική σε σύνολο 27 χωρών, με άνοδο 3,2 μονάδων στη βαθμολογία ESG.

Οπως εξηγεί η μελέτη, η βαθμολογία της Ελλάδας υποχώρησε σημαντικά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους της. Από τότε έχει ανακάμψει (η πανδημία επηρέασε την πρόοδο, αλλά δεν την εκτροχίασε) έχοντας επιστρέψει σήμερα στις 57,7 μονάδες και στα επίπεδα προ κρίσης, συγκλίνοντας με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας.

Η ισχυρή αυτή επίδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κριτήριο της διακυβέρνησης, με την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας να «οδηγεί» τη συνολική βελτίωση, καθώς και στο κοινωνικό κριτήριο.

Ωστόσο, το πιο αδύναμο σημείο για την Ελλάδα είναι το περιβαλλοντικό κριτήριο, καθώς σε αυτό το μέτωπο έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία, η οποία είναι κάτω από το επίπεδο του 2000 και βρίσκεται και σε τροχιά επιδείνωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT