Νέο «καμπανάκι» για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Νέο «καμπανάκι» για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Η εξωτερική θέση της Ελλάδας παραμένει πολύ αδύναμη, τονίζει η Wood

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Το ακόμη πολύ υψηλό έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας προβληματίζει τους αναλυτές, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως αυτή η μεγάλη πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Με αφορμή τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, φτάνοντας τα 8,82 δισ. ευρώ, η Wood εστιάζει σε νέα ανάλυσή της στην πολύ αδύναμη εξωτερική θέση της Ελλάδας.

Οπως επισημαίνει, παρά τις γενικότερες βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί στα δημοσιονομικά μεγέθη τα τελευταία χρόνια, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει μεγάλο, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά να κάνει.

Ειδικότερα, η Wood σημειώνει πως υπάρχουν θετικά σημάδια πως η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα βελτιώθηκε το β΄ τρίμηνο, ωστόσο η εξωτερική θέση της χώρας παραμένει αδύναμη. Συγκεκριμένα αναφέρει πως, όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία, η ανεργία υποχώρησε στο 9,6% τον Ιούνιο, μια ευπρόσδεκτη βελτίωση αφού κυμαινόταν μεταξύ 11% και 10% από τις αρχές του 2023 έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Ο αριθμός των απασχολουμένων συνέχισε να αυξάνεται, σημειώνοντας άνοδο 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν, αν και δεν μεταβλήθηκε ιδιαίτερα, αποκάλυψε ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης για τον «αντιληπτό πληθωρισμό» μειώθηκε απότομα στο 77 τον Ιούλιο, από 83,9 τον Ιούνιο –τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Δεκέμβριο του 2021– και ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών μειώθηκε επίσης απότομα σε 26, από 34 τον Ιούνιο.

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, λέει ο οίκος.

Επίσης, το λιανικό εμπόριο εκτινάχθηκε τον Ιούνιο: αυξήθηκε κατά 14,3% σε ετήσια βάση, από -13% σε ετήσια βάση τον Μάιο και μέση άνοδο 2,3% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Ωστόσο, παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι εξωτερικοί λογαριασμοί της Ελλάδας παραμένουν αδύναμοι, επισημαίνει η Wood.

Με βάση την ανάλυση, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 6,5% του ΑΕΠ το 12μηνο Ιουνίου 2023 – Ιουνίου 2024. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών κινήθηκε στο 15,3% του ΑΕΠ, ενώ εξαιρουμένων των καυσίμων και πλοίων, το έλλειμμα ήταν 12,2% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα των υπηρεσιών ανήλθε στο 10% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο 0,6% του ΑΕΠ στο 12μηνο, οι καθαρές επενδύσεις χαρτοφυλακίου ήταν ισχυρές στο 4,1% του ΑΕΠ και οι λοιπές επενδύσεις παρουσίασαν καθαρή εισροή κεφαλαίων 0,9% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και τους υπολογισμούς της Wood, η καθαρή επενδυτική θέση της Ελλάδας ήταν έλλειμμα 138% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2024, από έλλειμμα 143% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2023. Το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος διαμορφώθηκε στο 246,9% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο, από 262,4% του ΑΕΠ έναν χρόνο νωρίτερα.

Οπως καταλήγει η Wood, η εξωτερική θέση της Ελλάδας παραμένει αδύναμη. «Αυτό υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει ακόμη πολλά να κάνει για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, να διευρύνει την επιχειρηματική και εξαγωγική της ικανότητα και, μιλώντας ξεκάθαρα από την άποψη του ισοζυγίου πληρωμών, η Ελλάδα πιθανότατα θα είχε πολύ αδύναμο νόμισμα αν δεν ήταν στη Ζώνη του Ευρώ», τονίζει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT