Κύκλο εργασιών 70 εκατ. ευρώ φέτος αναμένουν τα Electra Hotels

Κύκλο εργασιών 70 εκατ. ευρώ φέτος αναμένουν τα Electra Hotels

Προχωράει η επένδυση των 30 εκατ. ευρώ για νέο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 16% αναμένει για φέτος η διοίκηση του ομίλου Electra Hotels, η οποία παράλληλα υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη και την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων του ομίλου.

Ειδικότερα περιμένει πως ο κύκλος εργασιών κατά την τρέχουσα χρήση θα αυξηθεί στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ από 63,44 εκατ. το 2023 και 51,88 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας άνοδο 22,3%. Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κλινών διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 43,47 εκατ. καταγράφοντας άνοδο 24,7%, ενώ από τα τμήματα εστίασης στα 17,29 εκατ. έναντι 15,45 εκατ. το 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα 19,40 εκατ. έναντι 15,78 εκατ. το 2022. Το περιθώριο μεικτού κέρδους διαμορφώθηκε έτσι στα επίπεδα του 30%, με αντίστοιχη επίδοση να αναμένεται για την τρέχουσα χρήση του 2024. Η βέλτιστη διαχείριση των ξενοδοχείων και του συστήματος πωλήσεων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη άνοδο του τουρισμού και την ειδικότερη ανάδειξη της Αθήνας κυρίως αλλά και της Θεσσαλονίκης σε αυτοτελείς και όχι σε ενδιάμεσους προορισμούς, συνέβαλε στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου.

Ο όμιλος Electra Hotels ελέγχει σήμερα πέντε ξενοδοχεία, τα τρία εκ των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Ρόδο, ενώ διαχειρίζεται και άλλο ένα στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Electra Metropolis Athens, Electra Palace Athens και Electra Hotel Athens στην πρωτεύουσα, το Electra Palace Thessaloniki και το Electra Palace Rhodes, ενώ αυτό στην Κεφαλονιά είναι το Electra Kefalonia Hotel & Spa. Η δυναμικότητα των πέντε ιδιόκτητων ξενοδοχείων ξεπερνάει τα 900 δωμάτια. Ολα τα ξενοδοχεία είναι πέντε αστέρων εκτός από αυτό της Ερμού που είναι τεσσάρων, αλλά πρόκειται να ανακαινιστεί και να αναβαθμιστεί άμεσα.

Ο όμιλος ελέγχει σήμερα πέντε ξενοδοχεία, η δυναμικότητα των οποίων ξεπερνάει τα 900 δωμάτια.

Εν τω μεταξύ ο όμιλος που ιδρύθηκε από τις οικογένειες Ρέτσου, Φωκά, Σιβυριάδη και Τσαούσογλου και τον οποίο διοικεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες για την ανέγερση ενός δεύτερου ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία επένδυση προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. για την κατασκευή ενός νέου εμβληματικού πεντάστερου. Ο όμιλος εξασφάλισε νωρίτερα φέτος μέσω του σχετικού διαγωνισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος το οικόπεδο ιδιοκτησίας της στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Το ακίνητο βρίσκεται στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, απέναντι από το κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς και έχει επιφάνεια 1.400 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τη σύμβαση ανάπτυξης και εκμίσθωσης, η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται σε 49 χρόνια με δικαίωμα παράτασής της κατά 49 επιπλέον έτη. Το επενδυτικό σχέδιο της Electra Hotels προβλέπει την ανέγερση ξενοδοχείου 11 ορόφων με δυναμικότητα 165 πολυτελών δωματίων και συνολική δομημένη επιφάνεια της τάξης των 6.500 τετραγωνικών μέτρων. Με την ολοκλήρωση του ξενοδοχείου αυτού στη Θεσσαλονίκη η δυναμικότητα του ομίλου θα αγγίξει τα 1.000 δωμάτια.

Πρόσφατα η Electra Hotels ολοκλήρωσε και επένδυση της τάξης των 14 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του Electra Palace Rhodes. Επιπλέον ποσό που θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. θα επενδυθεί στην προαναφερθείσα ανακαίνιση του ξενοδοχείου Electra, που βρίσκεται στην οδό Ερμού.

Οι επιδόσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που οι ρυθμοί ανάπτυξης της ταξιδιωτικής κίνησης από το εξωτερικό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι ζωηρή, ενώ ταυτόχρονα οι αγορές από τις οποίες έλκει πελάτες ο συγκεκριμένος όμιλος, αλλά και η Αθήνα εν γένει, είναι μεταξύ αυτών που έχουν την υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη και ειδικότερα γερμανική αγορά, αμερικανική και βρετανική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT