Τέλη Νοεμβρίου ξεκινάει η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης

Τέλη Νοεμβρίου ξεκινάει η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Παραμένει σταθερός ο στόχος της λειτουργίας της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης στα τέλη Νοεμβρίου. Η λειτουργία της επέκτασης προς Καλαμαριά, ωστόσο, μετατίθεται για τα τέλη του 2025. Τον Μάιο του 2027 τοποθετείται πλέον η ολοκλήρωση του Fly Over.

Η ενημέρωση για την πορεία των έργων στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές έγινε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών σε εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική Περιφερειακή Ανάπτυξη, στην οποία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός. Εκτός από το μετρό και τον Fly Over:

Σιδηροδρομικά έργα

Η αναβάθμιση της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του σιδηροδρόμου στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Ειδομένης βρίσκεται στο 25%, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2026. Η σύνδεση του 6ου προβλήτα Θεσσαλονίκης και του προαστιακού της δυτικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται ακόμη στη διαγωνιστική διαδικασία, με εκτιμώμενη συμβασιοποίηση μέσα στο 2025.

Η ολοκλήρωση του περιφερειακού της συμπρωτεύουσας (Fly Over) τοποθετείται χρονικά τον Μάιο του 2027.

Οδικά έργα

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα σύνδεσης της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας με τον 6ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές του 2025. Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Εδεσσας, προϋπολογισμού 411 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται τον Νοέμβριο. Προσωρινός ανάδοχος αναμένεται να αναδειχθεί στις αρχές του 2025. Την ίδια περίοδο αναμένεται να αναδειχθεί ανάδοχος και στον άξονα Δράμας – Αμφίπολης (προϋπολογισμού 199,8 εκατ. ευρώ).

Αστικές συγκοινωνίες

Τον Μάιο παραδόθηκαν 110 από τα 250 λεωφορεία, ενώ αυτή την περίοδο κατασκευάζεται ο σταθμός φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης. Εως το τέλος του 2024 θα προσληφθούν 190 οδηγοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αντιπλημμυρικά έργα

Η κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων στον Δήμο Καλαμαριάς βρίσκεται στο 57%, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2025. Στο τρέχον ΕΣΠΑ μεταφέρθηκαν τα έργα διευθέτησης ρεμάτων στο Ωραιόκαστρο, το έργο όμως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Κτιριακές υποδομές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ στην Εδεσσα, στις Σέρρες, στο Κιλκίς και την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ).

Κοντά στην υπογραφή της (έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος και η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο) είναι η σύμβαση μέσω ΣΔΙΤ για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία 17 σχολείων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα στο 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης του κτιρίου της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών στην Καλαμαριά και η κατασκευή του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Ευόσμου.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκε και η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, η οποία περιέχει κάποια βασικά (όχι πάντα επαρκώς ενημερωμένα) στοιχεία για τα δημόσια έργα, με σκοπό να μπορούν οι πολίτες να πληροφορηθούν την πρόοδό τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT