Eνισχύθηκε η Deutsche Telekom Cloud Services

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Θετικά αποτελέσματα είχε για την Deutsche Telekom Cloud Services (DTCS) η μετεγκατάσταση της δραστηριότητας ανάπτυξης λογισμικού από την Αγία Πετρούπολη στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2022, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για τη μεταφορά της δραστηριότητας της θυγατρικής του γερμανικού ομίλου Deutsche Telekom, που ελέγχει και τον ΟΤΕ, είχε τότε απαιτηθεί η γρήγορη κινητοποίηση της κυβέρνησης, αλλά και τεχνοκρατών του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία για τη χρήση του 2023, η κίνηση εκείνη ωφέλησε την DTCS, όχι μόνο σε επίπεδο στρατηγικής, αλλά βελτίωσε και τα μεγέθη της.

Η εταιρεία, που αναπτύσσει υποδομές ψηφιακού νέφους και εξοπλισμό επεξεργασίας δεδομένων και δικτύων για λογαριασμό του ομίλου DTCS και άλλων πελατών, ενίσχυσε κατά περίπου 90% τον κύκλο εργασιών, σε 49 εκατ. ευρώ και αύξησε τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων (Ebitda) κατά 31%, σε 4,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα κέρδη προ και μετά φόρων διευρύνθηκαν κατά 53%, σε 3,2 εκατ. ευρώ και κατά 93%, σε 1,8 εκατ. ευρώ. Τα συσσωρευμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,7 εκατ. ευρώ.

Διαχειρίζεται το κέντρο τεχνολογίας της Deutsche Telekom στη Θεσσαλονίκη, που μεταφέρθηκε από την Αγία Πετρούπολη.

Η Deutsche Telekom Cloud Services έχει ιδρύσει τρία υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Στην Καρόλου Ντηλ 31-33, το οποίο είχαν επισκεφθεί πριν από δύο χρόνια ο τότε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης με τον τέως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, στη συμβολή των οδών Καρόλου Ντηλ και Ερμού και στη Βασιλέως Ηρακλείου 49.

Στον κόμβο της DTCS στη Θεσσαλονίκη, γνωστό και ως T-Digital, όπου είχαν μεταφερθεί 237 μηχανικοί πληροφορικής από τη Ρωσία, απασχολούνται περίπου 650 άτομα (στοιχεία 31.12.2023), αριθμός που ξεπερνούσε ελαφρώς τα 400 το 2022. Ο κόμβος πληροφορικής της εταιρείας αναπτύσσεται συνεχώς, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία αναζητεί να προσλάβει μηχανικούς πληροφορικής που θα εργάζονται είτε από απόσταση είτε υβριδικά. Εκτός από ευελιξία στον τρόπο εργασίας, η εταιρεία προσφέρει ανταγωνιστικές απολαβές, μπόνους και επιπλέον ημέρες αποχής από την εργασία.

Η έγκαιρη και κυρίως ταχεία μετεγκατάσταση του κέντρου πληροφορικής –μέσω του οποίου η εταιρεία παρείχε υπηρεσίες σε πελάτες εκτός Ρωσίας– στη Θεσσαλονίκη από την Αγία Πετρούπολη υπήρξε μία από τις λιγοστές περιπτώσεις όπου το Δημόσιο, σε συνεργασία βεβαίως με ιδιώτες τεχνοκράτες, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά.

Η χορήγηση άδειας διαμονής και εργασίας σε υπηκόους τρίτων χωρών αποτέλεσε, τότε, μια δύσκολη άσκηση, για την επίλυση της οποίας απαιτήθηκε περίπου 1,5 μήνας. Ενας από τους βασικούς λόγους υπήρξε το γεγονός ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2022, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε., ήρθη μερικώς η συμφωνία διευκόλυνσης χορήγησης θεωρήσεων σε πολίτες Ε.Ε. – Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, για να πραγματοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή η μετεγκατάσταση στην Ελλάδα των περίπου 580 (συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους)… εμιγκρέδων, επιστρατεύθηκαν το άρθρο 19 του ν. 4251/2014 (κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις) και ο κώδικας θεωρήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση άδειας διαμονής για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT