Πόροι άνω των 350 εκατ. για βελτίωση λιμενικών υποδομών της χώρας

Πόροι άνω των 350 εκατ. για βελτίωση λιμενικών υποδομών της χώρας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Εκτεταμένο παρουσιάζεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών στο σύνολο της χώρας, αρχής γενομένης από τα μεγάλα λιμάνια της Αττικής, όπως το Λαύριο και η Ραφήνα.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα διοχετευθούν πόροι ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση δεκάδων λιμένων ανά την επικράτεια, με έμφαση στην αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και της προσβασιμότητας προς τη νησιωτική χώρα.

Στα μέσα Αυγούστου, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας 17 λιμενικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από το Τομεακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027», μέσω του οποίου έχουν δρομολογηθεί κρίσιμες παρεμβάσεις σε πάνω από 30 λιμάνια, από τα Διαπόντια Νησιά έως το Καστελλόριζο και από τη Γαύδο έως τη Σαμοθράκη, προϋπολογισμού άνω των 180 εκατ. ευρώ.

Τα έργα θα ξεκινήσουν από τα μεγάλα λιμάνια της Αττικής, όπως το Λαύριο και η Ραφήνα.

Συνολικά από το ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ. Από το ίδιο πρόγραμμα έχουν εξασφαλιστεί πόροι επιπλέον 47 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν κυρίως έργα ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα 25 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση του Συστήματος Εισόδου – Εξόδου (ΣΕΕ) σε 19 λιμένες/ θαλάσσια Συνοριακά Σημεία Διέλευσης (ΣΣΔ) (Schengen), ενώ άλλα 22 εκατ. ευρώ αφορούν την προσαρμογή των υπόχρεων λιμένων (εντός ΔΕΔ-Μ) στον διεθνή κώδικα ISPS. Αντίστοιχα, κονδύλια 87 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την υλοποίηση παρεμβάσεων για την αναβάθμιση περιφερειακών λιμανιών.

Στην Αττική, προχωρούν τα έργα στη Ραφήνα, ενώ στο Λαύριο έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης του λιμανιού. Ειδικότερα, στη Ραφήνα «τρέχει» διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττικής για την αναδιάταξη των προβλητών.

Στόχος είναι η άμεση επισκευή των ύφαλων τμημάτων των κρηπιδότοιχων και λοιπών κατασκευών στο μέτωπο παραβολής των πλοίων, η αποκατάσταση του ωφέλιμου βάθους στον λιμένα (τουλάχιστον 7,5 μέτρα) ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον νέες υποσκαφές στα κρηπιδώματα ή/και στους τεχνητούς ογκολίθους προστασίας ποδός.

Παράλληλα, θα γίνει και αναδιάταξη των προβλητών των πλοίων ώστε να δημιουργηθούν προβλήτες με πλάτος 28-30 μέτρων, όπου θα ελλιμενίζονται με ασφάλεια όλα τα συμβατικά και ταχύπλοα πλοία που έχουν ως λιμένα αφετηρίας τη Ραφήνα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT