Δασμοί σε κινεζικά ηλεκτρικά I.X. και από τον Καναδά

Δασμοί σε κινεζικά ηλεκτρικά I.X. και από τον Καναδά

Δασμούς 100% θα επιβάλει ο Καναδάς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Δασμούς 100% θα επιβάλει ο Καναδάς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χώρα σχεδιάζει επίσης να επιβάλει δασμό 25% στον κινεζικό χάλυβα και στο αλουμίνιο. Ο Καναδάς και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν την Κίνα ότι επιδοτεί τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της, δίνοντας στις αυτοκινητοβιομηχανίες της ένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Η Κίνα, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει την κίνηση «εμπορικό προστατευτισμό» που «παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

«Μεταμορφώνουμε τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας του Καναδά σε παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή των οχημάτων του αύριο, αλλά κάποιοι, όπως η Κίνα, επιλέγουν να δώσουν στους εαυτούς τους ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Tζάστιν Τριντό. Οι δασμοί του Καναδά για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, ενώ αυτοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 15 Οκτωβρίου.

«Η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας είναι αποτέλεσμα της επίμονης τεχνολογικής καινοτομίας, των καλά σχεδιασμένων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και του πλήρους ανταγωνισμού στην αγορά», απάντησε η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά. «Η ανταγωνιστικότητά της κερδίζεται μέσω της εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και ακολουθώντας τις αρχές της αγοράς, αντί να βασίζεται σε κρατικές επιδοτήσεις».

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να επιβάλει δασμούς 25% στον κινεζικό χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά, μετά τις ΗΠΑ.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα τετραπλασιάσουν τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στο 100%. Ακολούθησε η Ε.Ε., η οποία κοινοποίησε σχέδια για επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα έως και 36,3%.

Οι δασμοί του Καναδά στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα αφορούν και τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η Tesla στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη. Ομως, αναλυτές εκτιμούν πως η εταιρεία του Ελον Μασκ θα κάνει lobbying, προκειμένου να απαλύνει τους δασμούς, όπως έχει ήδη κάνει με την Ευρώπη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT