Η Rocket Lab απειλεί πλέον την πρωτοκαθεδρία της SpaceX

Η Rocket Lab απειλεί πλέον την πρωτοκαθεδρία της SpaceX

Σχεδιάζει την εκτόξευση ενός νέου μεγαλύτερου πυραύλου με το όνομα Neutron

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ο Πίτερ Μπεκ δεν είναι γνωστός όσο ο Ελον Μασκ στον κόσμο των επιχειρήσεων, παραμένει ωστόσο ο πλέον υπολογίσιμος αντίπαλός του στη «μάχη του Διαστήματος». Ιδρυτής της εταιρείας αεροδιαστημικής Rocket Lab, ανταγωνίζεται πλέον με αξιώσεις τον μεγιστάνα της SpaceX, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει το προφίλ ενός κλασικού CEO μιας εταιρείας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μιλώντας πρόσφατα στο Business Ιnsider, ο 48χρονος Νεοζηλανδός αποκάλυψε τα σχέδιά του να εκτοξεύσει ένα νέο, μεγαλύτερο πύραυλο με το όνομα Neutron, ο οποίος θα ανταγωνιστεί τον περίφημο Falcon 9 της SpaceX, και τμήματά του θα επανχρησιμοποιούνται. «O πύραυλός μας είναι πραγματικά σημαντικός για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή θα φέρει κάποια ισορροπία στην αγορά και δεύτερον γιατί θα έχουμε το δικό μας όχημα για να εκτοξεύουμε τους δικούς μας δορυφόρους και να θέτουμε σε τροχιά το δικό μας προσωπικό», είπε ο Μπεκ. Παρά την κυριαρχία της SpaceX στη διαστημική βιομηχανία, πιστεύει ότι το να προσφέρει στις επιχειρήσεις ένα αντίπαλο δέος του Falcon 9 θα δίνει πολύτιμες επιλογές, ειδικά για τις εταιρείες που δεν επιλέγουν τη δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου της SpaceX, Starlink.

Ο σερ Πίτερ Τζόζεφ Μπεκ δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου και εργαζόταν σε έναν κατασκευαστή πλυντηρίων πιάτων πριν ιδρύσει τη Rocket Lab, η οποία πλέον διαθέτει κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. δολαρίων. Στον ελεύθερο χρόνο του πειραματιζόταν με πυραύλους και κινητήρες τζετ και κάπως έτσι «έστησε» μία από τις κορυφαίες διαστημικές εταιρείες στον κόσμο, δεύτερη μετά τη SpaceX σε αριθμό εμπορικών εκτοξεύσεων πυραύλων. Νωρίτερα φέτος ο πύραυλος Electron της εταιρείας γιόρτασε την 50ή του εκτόξευση, ενώ ο Neutron –εκτός απροόπτου– αναμένεται να κάνει το παρθενικό ταξίδι του στα μέσα του 2025. «Το αρχικό σχέδιο ήταν να δουλέψω για τη NASA. Αλλά έκανα μια μικρή επίσκεψη και σύντομα διαπίστωσα ότι ένας ξένος υπήκοος χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου θα ήταν απίθανο να κατακτήσει οποιαδήποτε θέση στην υπηρεσία», είπε πρόσφατα.

Με τον νέο πύραυλο η Rocket Lab θα μπορεί να εκτοξεύει τους δικούς της δορυφόρους και να θέτει σε τροχιά δικό της προσωπικό.

Η SpaceX, η οποία πραγματοποιεί περισσότερες εκτοξεύσεις πυραύλων από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή χώρα, κυριαρχεί στη διαστημική βιομηχανία και το μέγεθός της έχει προκαλέσει μερικές φορές εντάσεις με τους αντιπάλους.

Ο Μπεκ ανέφερε στους New York Times τον Μάιο ότι η εταιρεία του Μασκ ορίζει τις τιμές εκτόξευσης με στόχο να υπονομεύσει τους αναδυόμενους ανταγωνιστές, κατηγορία που η ίδια αρνείται. Παραδέχθηκε βέβαια ότι το «μονοπώλιο» της SpaceX δεν είναι τυχαίο και ότι έχει δώσει ώθηση στη βιομηχανία. «Είναι πολύ καλοί στην κατασκευή πυραύλων και επίσης πολύ καλοί επιχειρηματίες», είπε, αν και παραμένει δύσπιστος για μερικά μεγαλεπήβολα σχέδια του Μασκ, όπως ο αποικισμός του Αρη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με τον Μπεκ, ένα τέτοιο εγχείρημα θα απαιτούσε «δεκάδες χιλιάδες» πυραύλους Starship. «Υποθέτω ότι είμαι καπιταλιστής στο τέλος της ημέρας. Υπάρχει αγορά για να πάω στον Αρη; Δεν νομίζω. Ο Ελον θέλει να πάει στον Αρη για τους λόγους του, ενώ εγώ έχω επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας κερδοφόρας διαστημικής εταιρείας. Αρα η άποψή μου για τον κόσμο είναι λίγο διαφορετική. Δεν έχω καμία επιθυμία να βάλω το αποτύπωμά μου στον Αρη», υποστήριξε. Παρά την επιτυχία εμπορικών εταιρειών όπως η SpaceX και η Rocket Lab τα τελευταία χρόνια, η διαστημική βιομηχανία εξακολουθεί να δυσκολεύεται, με εταιρείες υψηλού προφίλ, όπως η Virgin Orbit που υποστηρίζεται από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, να καταρρέουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT