Υψηλά κέρδη για τράπεζες και αερομεταφορές

Υψηλά κέρδη για τράπεζες και αερομεταφορές

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πλην Παρισιού με την αρωγή του κλάδου των τραπεζών και των αερομεταφορών, παρά το ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο σε καίρια οικονομικά στοιχεία που αναμένονται έως τη λήξη της εβδομάδας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πλην Παρισιού με την αρωγή του κλάδου των τραπεζών και των αερομεταφορών, παρά το ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο σε καίρια οικονομικά στοιχεία που αναμένονται έως τη λήξη της εβδομάδας. Εξ ου και οι συναλλαγές ήταν συγκρατημένες, επιτρέποντας, εντούτοις, στις μετοχές των ομίλων ταξιδίων και αναψυχής και των τραπεζών να εμφανίσουν την καλύτερη επίδοσή τους με κέρδη 0,7% και 0,9%, αντιστοίχως. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές με άνοδο 0,16%, στις 518,88 μονάδες. Ειδικότερα, η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Banco Santander είχε κέρδη 2,5% χάρις στο ότι ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 1,525 δισ. ευρώ. Στην ανοδική πορεία των ομίλων ταξιδίων και αναψυχής συνέβαλε η ιρλανδική αεροπορική Ryanair, η οποία αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την πορεία των ναύλων. Η μετοχή της ενισχύθηκε 4,6%, ενώ των ανταγωνιστριών ΕasyJet και Wizz Air ανήλθαν κατά 6,9% και 5,2%, αντίστοιχα. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,35% παρότι τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιεύθηκαν χθες, έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με 0,21%, με 0,52% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 0,55% ο IBEX στη Μαδρίτη, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι είχε απώλειες 0,32%.

Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Banco Santander ενισχύθηκε κατά 2,5%.

Επιπλέον οικονομικά στοιχεία αναμένονται τις προσεχείς ημέρες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και τα στοιχεία πληθωρισμού από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, ζητώντας περισσότερες ενδείξεις για την υγεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και τη μετέπειτα πορεία της ΕΚΤ, αλλά και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενόψει των αποφάσεων του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια. «Παρά το ότι ενδέχεται η οικονομία των ΗΠΑ να περιπέσει σε ύφεση, η Ευρώπη μόλις και μετά βίας την αποφεύγει και αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επισφαλής», επισημαίνει ο Τιερί Γουιζμάν της Global FX & Rates Strategist at Macquarie. Τέλος, ο Κλάας Κνοτ, μέλος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση των επιτοκίων, εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά απαιτούνται επιπλέον στοιχεία, πριν κλειδώσει μια μείωση τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT