Ανευρη συνεδρίαση με πολύ χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ανευρη συνεδρίαση με πολύ χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε η αγορά της Αθήνας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα της τεχνικής στήριξης των 1.440 μονάδων, η ενεργοποίηση των πωλητών σε αρκετούς τίτλους στη συνέχεια άσκησε πιέσεις στην αγορά, με αποτέλεσμα να κλείσει σε αρνητικό έδαφος. Πάντως, το μοτίβο της συνεδρίασης ήταν παρόμοιο με αυτό των τελευταίων ημερών, ήτοι μικρές διακυμάνσεις με πολύ χαμηλό τζίρο.

Οι επενδυτές τηρούν γενικότερα στάση αναμονής ενόψει των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας και θα είναι καθοριστικά για τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις εταιρικές ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εισηγμένες, τα πρώτα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που έχουν δημοσιευθεί έως τώρα (21 συνολικά) έχουν δώσει ένα αρκετά θετικό σήμα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άλλη μια χρήση υψηλών επιδόσεων. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται αποτελέσματα από τις Motor Oil (σήμερα), HELLENiQ ENERGY και Austria Card (Πέμπτη).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.432,46 μονάδες με πτώση 0,36%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,37% και στις 3.491,09 μονάδες, ενώ πτώση 0,46% σημείωσε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.281,47 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.432,46 μονάδες με πτώση 0,36% και αξία συναλλαγών στα 70,1 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με πτώση 3,32% έκλεισε η Cenergy, ακολούθησαν με απώλειες άνω του 2% οι Βιοχάλκο και ΤΙΤΑΝ, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Metlen, Autohellas και Σαράντης.

Με άνοδο έκλεισαν μόλις πέντε τίτλοι, οι Coca-Cola (+1,39%), ΕΥΔΑΠ (+0,72%), Motor Oil (+0,65%), Jumbo (+0,44%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,11%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,16% κλείνοντας στις 1.281,75 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει πτώση της τάξης του 1,82% και την Alpha Bank να κλείνει στο -0,25%, ενώ κέρδη 0,07% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα και στο +0,72% έκλεισε η Eurobank.

Η αυγουστιάτικη ραστώνη συνεχίζει να διαμορφώνει χαμηλές ημερήσιες συναλλαγές στο Χ.Α., που δύσκολα ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Μετά την αποκατάσταση των ύψους 90 μονάδων απωλειών της Μαύρης Δευτέρας, 5.8, η στάση αναμονής είναι το κυρίαρχο σκηνικό, όπως προσθέτει.

Αν και οι ελληνικές μετοχές παραμένουν οι φθηνότερες στην Ευρωζώνη, οι τιμές – στόχοι για τις τράπεζες και άλλα blue chips διαμορφώνονται από τους διεθνείς οίκους υψηλότερα και η S&P αναβαθμίζει την ΤΙΤΑΝ, στο ελληνικό χρηματιστήριο ισχύει η ρήση «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής»: οι αγοραστές αποπειρώνται στις πρώτες ώρες να οδηγήσουν την αγορά ψηλότερα, αλλά σύντομα οι πωλητές ανακτούν την υπεροπλία και ακυρώνουν το εγχείρημα, καθώς με τους παρόντες τζίρους ακόμη και υπέρβαση των 1.440 μονάδων συνιστά ακατόρθωτο άθλο, επισημαίνει ο αναλυτής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT