Χρειάζεται πειθαρχία στις κρατικές δαπάνες

Χρειάζεται πειθαρχία στις κρατικές δαπάνες

Οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό και απαιτείται αυστηρότερη κυβερνητική πειθαρχία για να λειτουργήσουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Κλάας Νοτ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό και απαιτείται αυστηρότερη κυβερνητική πειθαρχία για να λειτουργήσουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Κλάας Νοτ. «Βλέπουμε ότι μια ακατάλληλη δημοσιονομική στάση μπορεί να παρεμποδίσει τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας. Οπως εξήγησε, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση και ο αντίκτυπος που είχε στον πληθωρισμό οδήγησε σε νομισματική σύσφιγξη, την ώρα που η δημοσιονομική πολιτική συνέχισε να διατηρείται εξαιρετικά χαλαρή. Ετσι, η ΕΚΤ ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της μείωσης του πληθωρισμού, ενώ θα ήταν επιθυμητή μια πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Σύμφωνα με τον Νοτ, η αύξηση των δαπανών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να συνοδεύεται από μικρότερο δημοσιονομικό χώρο σε εθνικό επίπεδο.

Αυξήθηκαν οι πτήσεις που έχουν καθυστέρηση

Μπορεί η εναέρια κυκλοφορία στην Ελλάδα να σημειώνει φέτος ρεκόρ, όμως η ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων παραμένει ζητούμενο. Για παράδειγμα, χθες Τρίτη 26 Αυγούστου, μόλις το 59% των πτήσεων αφίχθη έγκαιρα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 51% για τις αναχωρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol. Στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Ηρακλείου οι αναχωρήσεις πτήσεων εμφανίζουν τη μικρότερη καθυστέρηση, συγκριτικά με τους υπόλοιπους αερολιμένες της χώρας. Σημειωτέον ότι οι καθυστερήσεις πτήσεων έχουν ενισχυθεί σε σύγκριση με το 2019.

Αναμένουν υψηλές επιδόσεις για τη HELLENiQ ENERGY

Βελτιωμένα μεγέθη αναμένεται να εμφανίσει η HELLENiQ ENERGY το β΄ τρίμηνο. Ανάλυση της Optima Bank τοποθετεί τα «προσαρμοσμένα» λειτουργικά κέρδη (Ebitda) σε 244 εκατ. (+49% σε ετήσια βάση), προβλέποντας «προσαρμοσμένα» καθαρά κέρδη 91 εκατ., από 26 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο 2023. Οι αναλυτές αναμένουν Ebitda 194 εκατ. και ζημίες 119 εκατ. (αν υποτεθεί πρόβλεψη 220 εκατ. ευρώ για τον φόρο αλληλεγγύης), έναντι Ebitda 121 εκατ. και καθαρών κερδών 7 εκατ. πέρυσι.

Πρόταση στη ΔΥΠΑ για στήριξη πυροπλήκτων

Να χορηγήσει η ΔΥΠΑ άτοκα δάνεια, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, στους πληγέντες από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, από τα αποθεματικά των εισφορών του ΟΕΚ που αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ και τα διατηρεί στην ΤτΕ, προτείνουν στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και οι εργαζόμενοι στον ΟΕΚ. Παράλληλα προτείνουν να φιλοξενήσει η ΔΥΠΑ αδαπάνως όσες οικογένειες επιθυμούν στα κενά και αδιάθετα σπίτια του πρώην ΟΕΚ, τα οποία στην Αττική υπολογίζονται σε εξήντα.

Νέο ρεκόρ για τα φωτοβολταϊκά

Σε νέο ρεκόρ εισέρχεται η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, το πρώτο εξάμηνο του 2024 διασυνδέθηκαν 920,5 MWp φωτοβολταϊκών, ένδειξη πως τη φετινή χρονιά η αγορά θα πετύχει ένα ακόμη ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η εγκατεστημένη ισχύς των νέων συστημάτων ήταν αυξημένη κατά 43,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ στα οικιακά συστήματα λόγω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» οι νέες εγκαταστάσεις ήταν τετραπλάσιες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Οπως αναφέρουν τα ίδια στοιχεία, οι νέες διασυνδέσεις φωτοβολταϊκών το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές των αιολικών (97 MW) για το αντίστοιχο διάστημα. Σημειώνεται πως έως το πρώτο εξάμηνο του 2024, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών διαμορφώθηκε στα 8.024 MWp.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT