Πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων σε τομείς υψηλής ζήτησης

Πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων σε τομείς υψηλής ζήτησης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης που απευθύνεται σε 10.000 ανέργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι ως δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και σε αστέγους ενέκρινε και υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) προβλέπεται επιχορήγηση των επιχειρήσεων έτσι ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να απασχολήσουν τους δικαιούχους που θα προκύψουν. H οικονομική ενίσχυση που θα μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση, εφόσον εγκριθεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα, ανέρχεται στο ποσό των 13.416 ευρώ ανά ωφελούμενο για απασχόληση 12 μηνών.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του κάθε ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τα 1.118 ευρώ τον μήνα. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανακατάρτιση των ωφελουμένων σε τομείς υψηλής ζήτησης.

Οσοι ολοκληρώσουν τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (ΣΕΚ) και λάβουν τη σχετική πιστοποίηση, θα έχουν δικαίωμα απασχόλησης σε επιχειρήσεις για 12 μήνες με επιχορήγηση από τη ΔΥΠΑ, ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη επαγγελματική εμπειρία.

Η επαγγελματική κατάρτιση θα πραγματοποιείται διά ζώσης, θα είναι διάρκειας 80 ωρών και εφόσον ολοκληρωθεί, θα δοθεί στον ωφελούμενο πιστοποίηση. Η ημερήσια διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι ώρες και οι καταρτιζόμενοι θα λαμβάνουν 5 ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης.

Η κάλυψη του προγράμματος ως προς το σκέλος της απασχόλησης των ωφελουμένων γίνεται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πρέπει να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση στη ΔΥΠΑ.

Η ενίσχυση που θα μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση ανέρχεται στο ποσό των 13.416 ευρώ ανά ωφελούμενο.

Βασική προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις είναι να μην έχουν προβεί σε απόλυση το λιγότερο έναν μήνα πριν από την υποβολή της απαιτούμενης αίτησης συμμετοχής.

Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται μέσω της παροχής επιταγών κατάρτισης (vouchers) προς τους ωφελουμένους. Μέσω αυτής της επιταγής ο πάροχος ΣΕΚ θα λάβει άλλωστε την αμοιβή του.

Σε κάθε ωφελούμενο που ολοκληρώνει με επιτυχία τις εξετάσεις του θα χορηγείται πιστοποιητικό γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Η κατάρτιση και η πιστοποίηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 151,6 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT