Λιγότερες ήταν οι επιχειρηματικές συμφωνίες το α΄ τρίμηνο

Λιγότερες ήταν οι επιχειρηματικές συμφωνίες το α΄ τρίμηνο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Φρέναραν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) ελληνικών επιχειρήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023. Σύμφωνα με την έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας EY για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρηματικών συναλλαγών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου έλαβαν χώρα 13 συμφωνίες Σ&Ε, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 50% σε ετήσια βάση σύγκρισης και κατά 19% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2023.

Το χάσμα των επιδόσεων των Σ&Ε συγκριτικά με πέρυσι είναι ακόμη μεγαλύτερο με κριτήριο την αξία τους, η οποία ανήλθε, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, σε 171,5 εκατ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 96% και 37% σε σχέση με το πρώτο και το τελευταίο τρίμηνο του 2023 αντίστοιχα.

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα αφορούσαν ως επί το πλείστον την αγορά ακινήτων και την τεχνολογία. Η εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia και το fund Imker Capital αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή στον κλάδο της τεχνολογίας στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και την όγδοη μεγαλύτερη στην περιοχή, ανεξαρτήτως τομέα δραστηριότητας, σύμφωνα με την EY.

Επίσης, η συνδεόμενη με το fund HIG Streem Global απέκτησε σύγχρονη εγκατάσταση logistics στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, με επιφάνεια 33.000 τ.μ., σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. κοντά στο Καλοχώρι.

Τα ντιλς που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα αφορούσαν ως επί το πλείστον την αγορά ακινήτων και την τεχνολογία.

«Η υποχώρηση της δραστηριότητας των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και των γεωπολιτικών προκλήσεων, επηρέασε, φυσικά, και την Ελλάδα.

Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αποτελούν προϋπόθεση για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν την απαραίτητη κρίσιμη μάζα, να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και να διεκδικήσουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, κατά το οποίο η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην περιοχή, επιβεβαιώνει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες και οι προοπτικές παραμένουν θετικές, ωστόσο το παράθυρο ευκαιρίας αναμένεται να ανοίξει προς το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», σημειώνει ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος.

Υποτονικές ήταν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Το πρώτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν 224 συμφωνίες, συνολικής αξίας 5,4 δισ. δολαρίων, σε 21 χώρες, καταγράφοντας μείωση 27% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών και 58% ως προς την αξία τους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Χαρακτηριστικά, η περιοχή κατέγραψε μόλις ένα mega deal αξίας άνω του ενός δισ. δολαρίων, έναντι πέντε τέτοιων συμφωνιών ένα έτος πριν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT