JPMorgan: Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες

JPMorgan: Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες

3' 14" χρόνος ανάγνωσης

Τους καταλύτες που θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» περισσότερη αξία και κέρδη για τους μετόχους των ελληνικών τραπεζών επισημαίνει η JPMorgan έπειτα από τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, επισημαίνοντας πως η ίδια παραμένει θετική για τις προοπτικές τους.

Η αμερικανική τράπεζα αναλύει το προφίλ κάθε μίας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεχωριστά, έχοντας επικαιροποιήσει τα μοντέλα υπολογισμού της ώστε να ενσωματώνουν τα πρόσφατα οικονομικά μεγέθη και άλλες εξελίξεις.

Ετσι, σε ό,τι αφορά την Alpha Bank η JPMorgan εκτιμά πως το «κλειδί» για την πορεία της είναι η αναμενόμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη UniCredit προς το τέλος της χρονιάς. Οπως σημειώνει, οι μετοχές της Alpha παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις έως τώρα φέτος λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως χαμηλότερο προφίλ απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE, υψηλότερα NPEs και χαμηλότερη κάλυψη προβλέψεων.

Σε αυτό το πλαίσιο μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 2,30 ευρώ από 2,40 ευρώ πριν, ωστόσο πιστεύει πως η χαμηλότερη «ευαισθησία» στην πορεία των επιτοκίων μπορεί να διαφοροποιήσει τη μετοχή της από τις υπόλοιπες του κλάδου, ενώ η ισχυρή τροχιά σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια CET1 προσφέρει δυνατότητα υψηλής απόδοσης κεφαλαίου, η οποία δεν έχει αποτιμηθεί από τους επενδυτές. Οπως εκτιμά, ο δείκτης CET1 το 2026 αναμένεται να κινηθεί στο 17,5% και το ROTE στο 9,5%.

Για τη Eurobank θεωρεί πως ο μεγάλος καταλύτης είναι η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας. Η JPMorgan αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 2,80 ευρώ από 2,40 ευρώ, καθώς αναμένει να δημιουργήσει δείκτη ROTE στο 13% το 2026 (15% κατά μέσον όρο το 2024-2026). Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των αναλυτών της συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν ένα στατικό επίπεδο ως προς το ποσοστό κατοχής της Ελληνικής, χωρίς να υπολογίζουν πιθανές συνέργειες στην Κύπρο.

Ακόμη και υπό τέτοιες συντηρητικές υποθέσεις, η εξαγορά της Ελληνικής εξακολουθεί να υποτιμάται από την αγορά και θεωρεί ότι θα είναι βασικός καταλύτης, ο οποίος θα οδηγήσει σε νέες αναβαθμίσεις για τη Eurobank. Επιπλέον, ο δείκτης CET1 της τράπεζας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά την εξαγορά, και πάνω από 17% με βάση τις προβλέψεις για το 2024-2026, προσφέροντας περιθώρια για υψηλότερες διανομές μερισμάτων και πιθανά buybacks.

H αμερικανική τράπεζα παραμένει θετική για τις προοπτικές τους.

Αναμφίβολα, το βασικό γεγονός και το «κλειδί» για την Εθνική Τράπεζα είναι η αναμενόμενη πώληση του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα (18%), η οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σημειώνει η JPMorgan. Σε αυτό το πλαίσιο αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής στα 9,70 ευρώ από 8,40 ευρώ πριν. Οπως εκτιμά, ο δείκτης CET1 το 2026 αναμένεται να κινηθεί στο 18,2% και το ROTE στο 13,2%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, καθοριστικό για το επενδυτικό story της είναι, σύμφωνα με την JPMorgan, το γεγονός ότι ο δείκτης CET1 πρόσφατα ξεπέρασε το επίπεδο του 14%. Θεωρεί ότι αυτό είναι ένα σημαντικό επίπεδο «άνεσης» τόσο για τη διοίκηση όσο και για τους επενδυτές, και ένα ισχυρό έναυσμα για να μειωθεί το χάσμα αποτίμησης με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Οπως τονίζει, η Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει μια αξιοσημείωτη θεμελιώδη ανάκαμψη, μειώνοντας τα NPEs κατά περισσότερο από 20 δισ. ευρώ από το τέλος του 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν το 1 δισ. ευρώ το 2023, ποσό που αντιστοιχεί σε 17% ROTE. Σε αυτό το πλαίσιο η JPMorgan αυξάνει την τιμή-στόχο και για την Πειραιώς στα 5,90 ευρώ από 5,35 ευρώ πριν.

Οπως καταλήγει η JPMorgan, πάντως, παρά τις θετικές προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις παραμένουν. Μεταξύ αυτών τοποθετεί την πιο αργή του αναμενόμενου μακροοικονομική ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη δανείων και επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, τις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ (τρέχουσα εκτίμηση για τα επιτόκια στο 2% το 2025) που θα επηρεάσουν αρνητικά τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, και το dilution για τους μετόχους που μπορεί να προκύψει από τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενης φορολογίας στην κεφαλαιακή βάση, σε περίπτωση ζημιών στον ισολογισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT