Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, νέα πτώση στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, νέα πτώση στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,50% και διαμορφώθηκε στις 1.425,36 μονάδες

4' 17" χρόνος ανάγνωσης

Αδύναμο να διατηρήσει το θετικό πρόσημο των αρχών της συνεδρίασης στάθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών για μια ακόμη ημέρα, με τις πιέσεις σε τράπεζες και αρκετά blue chips να πρωταγωνιστούν, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική και το επενδυτικό ενδιαφέρον χαμηλό. Με μόλις δύο συνεδριάσεις να απομένουν για το κλείσιμο του μήνα, με αυτούς τους ρυθμούς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί το αρνητικό πρόσημο που «γράφει» έως σήμερα ο Αύγουστος στο Χ.Α.

Οπως πάντως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, προσεχώς η αγορά αναμένει περαιτέρω ροή από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους, με την «επενδυτική βαθμίδα» η οποία απομένει να δοθεί από τη Moody’s (επόμενη αξιολόγηση στις 13.9) να παραμένει η λέξη «κλειδί» που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του Χ.Α. από τους θεσμικούς. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως πριν από τη Moody’s αναμένεται με ενδιαφέρον η αξιολόγηση της Ελλάδας από την DBRS, ενώ στις 18 Οκτωβρίου, στις 22 Νοεμβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου ακολουθούν οι δεύτερες και τελευταίες προγραμματισμένες αξιολογήσεις για το τρέχον έτος από τους οίκους S&P, Fitch και Scope Ratings αντίστοιχα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.425,36 μονάδες με πτώση 0,50%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,53 εκατ. ευρώ.

Για μία ακόμη συνεδρίαση η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική και το επενδυτικό ενδιαφέρον χαμηλό.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,76% και στις 3.464,73 μονάδες, ενώ κέρδη 0,04% σημείωσε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.282,46 μονάδες. Στα μη τραπεζικά blue chips, πτώση άνω του 1% σημείωσαν ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΤΙΤΑΝ, ενώ με άνοδο έκλεισαν μόλις πέντε τίτλοι – οι Coca-Cola (+3,74%), Cenergy (+1,56%), Σαράντης (+1,39%), Aegean (+0,64%) και Βιοχάλκο (+0,17%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με απώλειες 1,73%, κλείνοντας στις 1.259,63 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει πτώση της τάξης του 1,96%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί στο -1,85%, τη Eurobank στο -1,81% και την Alpha Bank να κλείνει στο -1,60%. O Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε «ατασική» φάση για οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις, κλειδωμένος εντός στενότατης ζώνης τιμών, παρατηρεί ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής. Το δε επίπεδο των 1.450 μονάδων δημιουργεί μία άβολη αντίσταση η οποία για την ώρα «κλείνει τη πόρτα» και στο πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων.

Σε μακρύτερο ορίζοντα, ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει επτά μήνες σε οριζόντιο ουσιαστικά διαγραμματικό εύρος «χωνεύοντας» τα υπερκέρδη των τελευταίων τεσσάρων ετών, προσθέτει ο αναλυτής. Αυτή η εικόνα αδράνειας δεν είναι διατηρήσιμη και ίσως ανατραπεί με την επιστροφή των επενδυτών «στα θρανία» τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, για να «ξεκολλήσει» θα απαιτηθούν πειστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, φρέσκο χρήμα και ειδήσεις.

Αναφορικά με τον συνολικό τζίρο της λεωφόρου Αθηνών, σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ανεπτυγμένη αγορά, τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ ευχής έργον είναι να επιστρέψει τουλάχιστον σταθερά πάνω από το κλασικό ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ. Πάντως, το συναλλακτικό ενδιαφέρον στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, νέα πτώση στο Χρηματιστήριο-1
Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, προσπαθώντας να εντοπίσουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.

Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε ευνοϊκό κλίμα διεξήχθησαν χθες οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρις στην αρωγή των ασφαλιστικών ομίλων και των χημικών βιομηχανιών ενόψει των αποτελεσμάτων τριμήνου του τεχνολογικού κολοσσού της Nvidia και σημαντικών οικονομικών στοιχείων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ανήλθε χθες στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιούλιο, κλείνοντας με 0,33% στις 520,60 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο είχε οριακή πτώση -0,02% ο FTSE 100. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,54%, με 0,16% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,30% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,05% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ο κλαδικός δείκτης της χημικής βιομηχανίας έδωσε τον τόνο στις χθεσινές συναλλαγές, εμφανίζοντας ενίσχυση της τάξεως του 1,4% σε υψηλά επίπεδα διμήνου και πλέον, ενώ οι μετοχές των Givaudan, Symrise και Covestro ανήλθαν όλες άνω του 3%. Οι δύο τελευταίες συνέτειναν στην εκτίναξη του DAX στη Φρανκφούρτη στα υψηλότερα από τον Μάιο  επίπεδά του. Θετικά στη διεργασία συνέβαλαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ο κλαδικός δείκτης τους είχε κέρδη 1,2%. Κύριος μοχλός της εξέλιξης αυτής ήταν ότι ο όμιλος με έδρα το Βέλγιο, Ageas, ενισχύθηκε δραστικά κατά 3,9%, διότι τα εξαμηνιαία καθαρά λειτουργικά κέρδη υπερέβησαν τις προσδοκίες και ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. 

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις 92 μονάδες, όπως προέβλεπαν αναλυτές. Επιπροσθέτως τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού συνολικά στην Ευρωζώνη αναμένονται σήμερα Πέμπτη, καθώς και τα δεδομένα των τιμών καταναλωτή από τη Γερμανία και την Ισπανία. Ο δε πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο Παρασκευή, ενώ επενδυτές και αναλυτές τηρούν στάση αναμονής, προσπαθώντας να εντοπίσουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πεδίο των επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίασή της είναι προγραμματισμένη τον Σεπτέμβριο. Ηδη οι παράγοντες των αγορών έχουν προεξοφλήσει μια περικοπή στο κόστος δανεισμού της τάξεως των 25 μονάδων βάσης, αν και τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν δώσει μεγάλη έμφαση ότι όλα εξαρτώνται από τα στοιχεία του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, ανάλογη κίνηση αναμένουν οι αγορές και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Υπάρχει το ενδεχόμενο οι αγορές να υποβαθμίζουν υπερβολικά πολύ τους κινδύνους ενός επίμονα αμετακίνητου πληθωρισμού στην Ευρώπη», υπογράμμισε εν κατακλείδι ο Γιοφ Γιου, υπεύθυνος μακροστρατηγικής Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής στην BNY Mellon.

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT