Παρέμεινε σε μονοψήφιο ποσοστό η ανεργία και τον Ιούλιο

Παρέμεινε σε μονοψήφιο ποσοστό η ανεργία και τον Ιούλιο

Σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτω από 10%, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, διατηρήθηκε η ανεργία στη χώρα μας καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούλιο, το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται σε 9,9%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 9,5% του Ιουνίου και του 11,1% του Ιουλίου 2023

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτω από 10%, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, διατηρήθηκε η ανεργία στη χώρα μας καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούλιο, το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται σε 9,9%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 9,5% του Ιουνίου και του 11,1% του Ιουλίου 2023. Και μπορεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό να παρουσιάζει μικρή αύξηση της τάξης του 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας, όμως θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, αφενός ότι τον Ιούνιο το εποχικά διορθωμένο πλέον ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε κάτω από 10% και μάλιστα μειώθηκε από το αρχικό 9,6% σε 9,5%, αφετέρου ότι και τον Ιούλιο παρέμεινε, έστω και οριακά, σε μονοψήφιο ποσοστό. Πλέον, αναμένεται την επόμενη βδομάδα η τριμηνιαία εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, για το β΄ τρίμηνο του έτους, προκειμένου να δούμε αν το χαμηλό –στα όρια του Αυγούστου του 2009– ποσοστό θα διατηρηθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, το γεγονός ότι στην κορύφωση του καλοκαιριού η ανεργία διατηρείται κάτω από το 10% δείχνει πως πλέον έχουμε φθάσει στον πυρήνα του προβλήματος και κάθε περαιτέρω μείωση θα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο συνεχόμενο δίμηνο, κατά το οποίο το ποσοστό ανεργίας ήταν κάτω από 10%, ήταν ο Μάιος και ο Ιούνιος του 2009 με 9,2% και 9,4% αντίστοιχα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.229.548 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 26.303 άτομα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 (+0,6%), μείωση όμως σε σχέση με τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, και μάλιστα σημαντική, της τάξης του 1,1% ή κατά 46.286 άτομα. Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, τον Ιούλιο ανήλθαν σε 465.167 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 62.204 σε σχέση με πριν από ένα έτος (-11,8%), αλλά και αύξηση κατά 16.728 σε σχέση με πριν από ένα μήνα, τον Ιούνιο (+3,7%).

Βεβαίως, εάν η σύγκριση των ανέργων και απασχολουμένων γίνει με τον Αύγουστο του 2009, φαίνεται η βαθιά διάβρωση που έχει υποστεί η αγορά εργασίας στη χώρα μας. Ετσι, ενώ οι άνεργοι τον φετινό Ιούλιο είναι λιγότεροι κατά 30.233 άτομα, οι απασχολούμενοι ήταν περισσότεροι κατά 322.152.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας του Ιουλίου εκτιμάται σε 9,9%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 9,5% του Ιουνίου.

Οσο για τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή όσοι δεν εργάζονται, αλλά ούτε αναζητούν εργασία, τον φετινό Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ανήλθαν σε 3.081.262, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 11.693 συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023 (+0,4%) και κατά 26.998 άτομα συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2024 (+0,9%). Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως όταν ο αριθμός των ατόμων αυτών μειώνεται, ένα σημαντικό μέρος των απογοητευμένων ανέργων που μέχρι πρότινος δεν αναζητούσαν εργασία, βγαίνει μπροστά, διεκδικώντας εκ νέου μια θέση στην αγορά εργασίας. Αυτό ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση της ανεργίας, όμως σε δεύτερη φάση οι άνεργοι θα μειωθούν, αφού θα ενταχθούν σταδιακά στους απασχολούμενους. Εάν τα εκτός εργατικού δυναμικού άτομα αυξάνονται, αυτό συνεπάγεται εν μέρει ότι η πραγματική μείωση της ανεργίας είναι πολύ μικρότερη.

Σε επίπεδο φύλου, η στατιστική αρχή, για έναν ακόμη μήνα, διαπιστώνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες, με την ανεργία να υπολογίζεται στο 7,8% για τους πρώτους και στο 12,5% για τις δεύτερες. Το θετικό είναι πως μέσα σε ένα χρόνο παρουσιάζεται μείωση τόσο με το 8,5% όσο και με το 14,4% που είχε καταγραφεί σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, τον Ιούλιο του 2023.

Τέλος, σε επίπεδο ηλικίας, η ανεργία στους νέους (15-24 ετών) υπολογίστηκε στο 20% τον Ιούλιο, δηλαδή διπλάσια από τον συνολικό μέσο όρο, ενώ ήταν αισθητά χαμηλότερη (9,4%), στην κατηγορία 25-74 ετών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT