Χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό «βλέπει» η Alpha Bank

Χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό «βλέπει» η Alpha Bank

Νέο ρεκόρ για τον κλάδο του τουρισμού είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το 2024, εκτιμά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της Οικονομικών Εξελίξεων, αν και επισημαίνει ότι η μέση δαπάνη των τουριστών ακολουθεί καθοδική τροχιά, πιθανώς και εξαιτίας της αύξησης της χρησιμοποίησης καταλυμάτων τύπου Airbnb

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Νέο ρεκόρ για τον κλάδο του τουρισμού είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το 2024, εκτιμά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της Οικονομικών Εξελίξεων, αν και επισημαίνει ότι η μέση δαπάνη των τουριστών ακολουθεί καθοδική τροχιά, πιθανώς και εξαιτίας της αύξησης της χρησιμοποίησης καταλυμάτων τύπου Airbnb.Οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής ο οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) επικαλούνται πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι ταξιδιωτικές αφίξεις αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 15,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 12,2%. Επιπροσθέτως σημειώνουν ότι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για τον Ιούλιο, καθώς οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υπερέβησαν τις αντίστοιχες περυσινές κατά 10,8%, ενώ αυτές στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 3,6%.

Ωστόσο, προσθέτουν, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά για τρίτο διαδοχικό έτος. Συγκεκριμένα, από τα 681,3 ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2021, μειώθηκε σταδιακά σε 570,7 ευρώ το α΄ εξάμηνο φέτος.

Οι ταξιδιωτικές αφίξεις αυξήθηκαν το α΄ 6μηνο κατά 15,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ οι εισπράξεις κατά 12,2%.

«Το γεγονός αυτό», σημειώνει το δελτίο, «θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των ταξιδιωτών, ως απόρροια της διάβρωσης των εισοδημάτων εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και της συνεχιζόμενης επέκτασης της οικονομίας διαμοιρασμού. Συγκεκριμένα, η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων –απόρροια, μεταξύ άλλων, της ανόδου του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται σε διαδικτυακές πλατφόρμες– έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο του αριθμού των τουριστών, με παράλληλη μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης. Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις ξένων υπηκόων στα καταλύματα που διατίθενται σε διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού αυξήθηκαν κατά 21,1% πέρυσι και κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του 2024».

Oι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν τη σημασία ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του κλάδου στον μεσοπρόθεσμο αλλά και τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένης της υψηλής συμβολής του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 1/3 του ΑΕΠ της χώρας για την περυσινή χρονιά. Επίσης, σημειώνουν τις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, όπως οι πιέσεις στην εξωτερική ζήτηση εξαιτίας του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια. «Ως εκ τούτου», υποστηρίζουν, «είναι σημαντική η έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση έργων υποδομών, στο πλαίσιο της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις πράσινες επενδύσεις, τη βελτίωση της προσβασιμότητας αλλά και την επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT