Στο επόμενο τρίμηνο ο διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή

Στο επόμενο τρίμηνο ο διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή

Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αλλά και την προώθηση του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού που θα ανοίξει τον δρόμο για την κοινωνική αντιπαροχή προανήγγειλε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αλλά και την προώθηση του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού που θα ανοίξει τον δρόμο για την κοινωνική αντιπαροχή προανήγγειλε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ η κ. Ζαχαράκη αποκάλυψε πως έρχεται εντός του πρώτου 20ημέρου του Σεπτεμβρίου νέα διάταξη που θα βελτιώνει τους όρους του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», με αιχμή την αύξηση της επιδότησης στο 60% προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων που έχουν κλειστές τις ιδιοκτησίες τους.

Ο περιορισμένος αριθμός των συμμετοχών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση μόλις 1.000 ενδιαφερόμενοι, έκανε την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε το πρόγραμμα να γίνει πιο ελκυστικό. «Σίγουρα εντός του πρώτου 20ημέρου του Σεπτεμβρίου θα αλλάξει η σχετική διάταξη, ώστε η επιδότηση να ανέρχεται στο 60% του κόστους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη, για να ξεκαθαρίσει ότι η νέα διάταξη θα ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν υποβάλει αίτηση στο αρχικό πρόγραμμα που προέβλεπε επιδότηση 40%. Παράλληλα, η υπουργός αποκάλυψε ότι θα αυξηθεί και το πλαφόν της επιδότησης, ώστε να ανέλθει και πάνω από 10.000 ευρώ.

Θα αφορά την αξιοποίηση των οικοπέδων του Δημοσίου, όπως της ΔΥΠΑ.

Αναφορικά με τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων, η κ. Ζαχαράκη επισήμανε ότι «θα υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα, αφού μελετηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Θα δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε παλιά αστυνομικά τμήματα, παλιά σχολεία, δημοτικά ή δημόσια κτίρια, κάθε στεγαστικό απόθεμα που υπάρχει κυρίως στα νησιά και σε ηπειρωτικούς δήμους, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων», είπε. Και συμπλήρωσε ότι «θα είμαστε έτοιμοι να πούμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτό μέσα στη χρονιά». Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μαζί με την ΕΤΑΔ και την ΕΕΤΑΑ έχει δημιουργηθεί μια λίστα με τα διαθέσιμα κτίρια, για τα οποία όπως είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής θα πρέπει να αποτιμηθούν, να γίνει κοστολόγηση με τους μηχανικούς και να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες για το πώς θα ανακαινιστούν.

Ερωτηθείσα η υπουργός για την κοινωνική αντιπαροχή ανακοίνωσε ότι «αναμένεται να βγει ο διαγωνισμός μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ίσως και λίγο νωρίτερα, και θα αφορά την αξιοποίηση των οικοπέδων του Δημοσίου, όπως της ΔΥΠΑ. Και για το πρόγραμμα αυτό απαιτείται νέα διάταξη, η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η διάταξη που ψηφίστηκε το 2022, «ώστε να μπορέσει να “τρέξει” ο πρώτος διαγωνισμός». Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό έτσι ώστε σε υπάρχον ακίνητο του Δημοσίου, και συγκεκριμένα σε ένα οικόπεδο, να μπορέσει να χτιστεί μια πολυκατοικία. Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, «ένα ποσοστό των διαμερισμάτων θα προσφέρεται για μίσθωση με κανονικές τιμές και ένα άλλο θα διατίθεται για κοινωνική κατοικία με μικρό αντίτιμο».

Τέλος, αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους και εξασφαλιστούν τα 2 δισ. ευρώ χρηματοδότησης, θα διευρυνθεί το ηλικιακό εύρος των δικαιούχων έως την ηλικία των 50 ετών, ενώ αλλαγές θα υπάρχουν και ως προς την επιχορήγηση του επιτοκίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT