Ενισχύεται η ζήτηση για χρυσές λίρες

Το ράλι της τιμής του χρυσού ανεβάζει την αξία τους – Πωλήθηκαν 40.000 νομίσματα κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

Στην κινηματογραφική ταινία του 1955 «Η κάλπικη λίρα», το κίβδηλο νόμισμα που είχε κατασκευάσει ο επιδέξιος τεχνίτης Ανάργυρος, με στόχο να το διοχετεύσει στην αγορά, είναι αδύνατον να αλλάξει χέρια. Σχεδόν όλοι όσοι επεξεργάζονται τη λίρα διαπιστώνουν εύκολα ότι είναι κάλπικη. Σε αντίθεση, δηλαδή, με τον εξαπατηθέντα πολίτη από την Πάτρα που πλήρωσε 45.000 ευρώ για να αγοράσει κάλπικες λίρες, φλουριά βασιλόπιτας και κάποια κέρματα. Η ελληνική μαύρη αγορά χρυσών λιρών είχε προσελκύσει σημαντική ζήτηση την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Η ανωνυμία και οι μειωμένες τιμές, σε συνδυασμό με την αναζήτηση ενός ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, είχαν εκτοξεύσει στις αρχές του 2010 το παρεμπόριο χρυσών λιρών.

Κίνδυνος απάτης

Ωστόσο, ο κίνδυνος να χάσει κάποιος τα χρήματά του, ιδίως εάν ο πωλητής κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματός του, όπως συνέβη στην Πάτρα, είναι τεράστιος. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν οι ενδιαφερόμενοι να ακολουθούν μόνο τις απολύτως νόμιμες οδούς. Να απευθύνονται, δηλαδή, μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στην Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελούν τους μοναδικούς νόμιμους προμηθευτές χρυσής λίρας στην Ελλάδα. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί και το μοναδικό επίσημο αντιπρόσωπο και διανομέα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου της Μεγάλης Βρετανίας για τη διάθεση χρυσών λιρών Αγγλίας στη χώρα μας.

Η τιμή του χρυσού

Τα ρεκόρ που καταγράφει τους τελευταίους μήνες η τιμή του χρυσού, η οποία διαμορφώνεται σε επίπεδα ελαφρώς μεγαλύτερα των 2.500 δολ. ανά ουγγιά, έχουν αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το κίτρινο μέταλλο. Οι υψηλές αυτές τιμές ωθούν τους κατόχους χρυσών λιρών στην πώλησή τους. Οπως αναφέρει στην «Κ» ενεχυροδανειστής, η προσφορά για πώληση χρυσών λιρών είναι ιδιαίτερα αυξημένη την περίοδο αυτή. Τον Ιανουάριο η τιμή του χρυσού ανήλθε στα 2.035 δολάρια, τον Απρίλιο ξεπέρασε τα 2.350 δολάρια και πριν από μερικές ημέρες διαμορφώθηκε σε περίπου 2.540 δολ. ανά ουγγιά. Για να γίνει αντιληπτή η εκτόξευση της τιμής τους, αρκεί να αναφερθεί ότι σήμερα η τιμή πώλησης από την ΤτΕ μιας λίρας Αγγλίας διαμορφώνεται από περίπου 595 έως 613 ευρώ, όταν το 2010 δεν ξεπερνούσε τα 290 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιμή αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος κυμαίνεται από περίπου 498 ευρώ έως 513 ευρώ. Εάν, όμως, η λίρα είναι λιποβαρής ή διαφορετικού τίτλου, η τιμή αγοράς είναι μειωμένη και διαμορφώνεται από περίπου 380 ευρώ έως 491 ευρώ.

Σήμερα η τιμή πώλησης από την ΤτΕ μιας λίρας Αγγλίας διαμορφώνεται από περίπου 595 έως 613 ευρώ, όταν το 2010 δεν ξεπερνούσε τα 290 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει διαφορετικές τιμές αγοράς και πώλησης.

Από τις αρχές της χρονιάς έως και τον Ιούλιο υπολογίζεται πως έχουν πωληθεί περίπου 20.000 χρυσές λίρες μέσω των επίσημων διαύλων, της ΤτΕ και της Τράπεζας Πειραιώς. Οι αγορές είναι περίπου διπλάσιες, με 40.000 τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια, διά των νομίμων οδών, στο επτάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς. Το πρώτο εξάμηνο του 2010, έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία είχε εισέλθει στον αστερισμό των μνημονίων και το ρίσκο της χώρας είχε εκτοξευθεί, μόνον η Τράπεζα της Ελλάδος είχε πωλήσει περίπου 50.000 λίρες.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η χρυσή λίρα, ως κλάδος δραστηριότητας, καταγράφει σταθερή τάση τα τελευταία χρόνια. Παραδοσιακά, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό σε περιόδους πληθωρισμού, υποχώρησης των επιτοκίων και γεωπολιτικής αστάθειας. Για την αγορά χρυσών λιρών αξίας άνω των 15.000 ευρώ, μέσω της ΤτΕ, απαιτείται, μεταξύ άλλων, και το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ενώ εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους ενδιαφερομένους διότι στην αγορά υπάρχουν λίρες που μπορεί να είναι λιποβαρείς ή ενδέχεται να μη διαθέτουν ανταλλακτική αξία. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, λόγω της μεγάλης πυκνότητας του χρυσού, είναι δύσκολη η δημιουργία πιστών αντιγράφων χρυσών λιρών. Ως εκ τούτου, οι κάλπικες λίρες θα είναι είτε ευμεγέθεις είτε πολύ ελαφριές, με το βάρος τους να είναι βασικό κριτήριο για να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους. Μία χρυσή λίρα, δηλαδή, έχει βάρος 7,99 γραμμαρίων, ενώ οι οδοντώσεις της είναι ευδιάκριτες. Ενα ακόμη αλάνθαστο τεστ γνησιότητας περιλαμβάνει το χτύπημα της λίρας σε σκληρή επιφάνεια. Εάν ο ήχος που θα παραχθεί είναι υψηλός, λόγω βάρους αλλά και της καθαρότητας του χρυσού, τότε πρόκειται για αυθεντική χρυσή λίρα. Ο εξαπατηθείς της Πάτρας, έχοντας εμπιστευθεί τυφλά τον πωλητή, δεν πραγματοποίησε κανένα από τα τεστ και διαπίστωσε τι περιείχε η σακούλα όταν ήταν πολύ αργά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT