Πάνω από 1,5 δισ. το τίμημα για την εξαγορά της Nova

Πάνω από 1,5 δισ. το τίμημα για την εξαγορά της Nova

Πέντε οι υποψήφιοι – Γιατί δεν προκρίθηκαν στον τελικό γύρο ΔΕΗ και CVC

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την εξαγορά της Nova σήμανε η πρόκριση στην τελική φάση της διαδικασίας πέντε επενδυτικών σχημάτων. Ολες οι ενδεικτικές οικονομικές προσφορές που κατέβαλαν τα πέντε αυτά σχήματα κινούνται άνω του 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

H BC Partners, βασικός μέτοχος της United Group, η οποία με τη σειρά της είναι μητρική της ελληνικής Nova, προσανατολίζεται –σύμφωνα με πληροφορίες– στην ανά χώρα εκποίηση των συμμετοχών της United, αν και στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την ανά μπλοκ πώληση της United. Προσφορές άλλωστε έχουν υποβληθεί τόσο για τις επιμέρους τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και εταιρείες ψυχαγωγίας όσο και για τον όμιλο συνολικά. Η διαδικασία που ακολουθεί η BC Partners περιλαμβάνει δύο παράλληλους δρόμους: ο πρώτος (Plan A) αφορά την πώληση της United Group και ο δεύτερος (Plan B) την πώληση περιουσιακών στοιχείων της United Group ξεχωριστά, με κυριότερο την ελληνική Nova.

Επί του παρόντος, πάντως, αυξημένες πιθανότητες εμφανίζει η απευθείας πώληση της Nova. Στη διαδικασία συμμετείχαν και υπέβαλαν ενδεικτικές οικονομικές προσφορές η ΔΕH αλλά και το CVC, ωστόσο οι προσφορές τους ήταν –σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία– οι χαμηλότερες.

Η BC Partners εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του συνόλου της United Group ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων της United Group ξεχωριστά.

Τα σχήματα που προέκρινε τελικά η BC Partners και οι σύμβουλοί της είναι τα αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Searchlight Capital Partners και Warburg Pincus, η σαουδαραβική Saudi Telecom Company, η Εtisalat από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το βρετανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο APAX Partners. Το mandate (σ.σ. εντολή) της αναζήτησης κατάλληλου αγοραστή έχει ανατεθεί από την BC Partners σε δύο διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και συγκεκριμένα στην JPMorgan και τη Morgan Stanley. Οι επενδυτικές τράπεζες που έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο «έτρεξαν» τη διαδικασία διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος την άνοιξη και πραγματοποίησαν τις σχετικές επαφές κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε και υποβλήθηκαν και οι ενδεικτικές οικονομικές προσφορές. Η BC Partners, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ελληνας fund manager Νίκος Σταθόπουλος, εξαγόρασε τη United Group το 2019 και πριν ολοκληρωθεί πενταετία και έπειτα από σημαντικές επενδύσεις, η εταιρεία δηλώνει ότι κατάφερε να τετραπλασιάσει τόσο τις πωλήσεις όσο και τα κέρδη EBITDA, τα οποία σήμερα φτάνουν το 1 δισ. ευρώ. Μιλώντας στην «Καθημερινή» νωρίτερα φέτος εξήγησε ότι «έχοντας ολοκληρώσει έναν πενταετή κύκλο και με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των media να συγκεντρώνει διεθνώς το επενδυτικό ενδιαφέρον, κρίνεται πως έφτασε η στιγμή για την αποεπένδυση της BC Partners».

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές της Nova στην Ελλάδα ενισχύονται και από την πρόσφατη ενεργοποίηση της συμφωνίας ανταλλαγής περιεχομένου με την Cosmote. Η τριετής συμφωνία έχει ήδη αντίκτυπο στην αγορά, καθώς έχει ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση για συνδρομητική τηλεόραση. Αυτό μαρτυρούν οι πληροφορίες για το πλήθος των κλήσεων που δέχονται τα τηλεφωνικά κέντρα των δύο παρόχων από ενδιαφερόμενους συνδρομητές.

Cosmote και Nova προσφέρουν δύο μήνες δωρεάν συνδρομή στους πελάτες τους οι οποίοι θα επιλέξουν το συγκεκριμένο προϊόν για κοινό αθλητικό περιεχόμενο. Οι χρήστες που έχουν συνδρομές και στους δύο παρόχους υπολογίζονται σε περίπου 50.000, ενώ οι καταναλωτές παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου κυμαίνονται από 650.000 έως 900.000, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μετά το λανσάρισμα του νέου κοινού προϊόντος των δύο παρόχων. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Cosmote TV διέθετε 688.000 συνδρομητές, ο αντίστοιχος αριθμός για τη Nova τοποθετείται σε 435.000 (στοιχεία 2023), ενώ η Vodafone TV αριθμεί περίπου 200.000 χρήστες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT