Το Πεκίνο ενέκρινε δάνεια 4,61 δισ. προς την Αφρική

Το Πεκίνο ενέκρινε δάνεια 4,61 δισ. προς την Αφρική

Ο δανεισμός της Κίνας προς την Αφρική αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ενέκρινε δάνεια ύψους 4,61 δισ. δολαρίων προς την Αφρική πέρυσι, στην πρώτη ετήσια αύξηση από το 2016

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Ο δανεισμός της Κίνας προς την Αφρική αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ενέκρινε δάνεια ύψους 4,61 δισ. δολαρίων προς την Αφρική πέρυσι, στην πρώτη ετήσια αύξηση από το 2016. Η Αφρική εξασφάλισε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε δάνεια ετησίως από την Κίνα μεταξύ 2012-2018, χάρη στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος» (BRI) του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αλλά ο δανεισμός μειώθηκε κατακόρυφα από την αρχή της πανδημίας το 2020. Τα στοιχεία του περασμένου έτους, μια υπερτριπλάσια αύξηση από το 2022, δείχνουν ότι η Κίνα επιθυμεί να περιορίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υπερχρεωμένες οικονομίες, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. «Το Πεκίνο φαίνεται να αναζητεί ένα πιο βιώσιμο επίπεδο ισορροπίας δανεισμού και να πειραματίζεται με μια νέα στρατηγική», τονίζει. Τα νέα δεδομένα βλέπουν το φως την ώρα που το Πεκίνο ετοιμάζεται να υποδεχθεί ηγέτες από την Αφρική την επόμενη εβδομάδα για το Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής, το οποίο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Πέρυσι υπεγράφησαν 13 συμφωνίες, στις οποίες συμμετείχαν οκτώ αφρικανικές χώρες και δύο πολυμερείς δανειστές από την Αφρική, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι μεγαλύτερες από αυτές είναι ένα δάνειο σχεδόν 1 δισ. δολ. από την China Development Bank στη Νιγηρία για τον σιδηρόδρομο Kaduna-to-Kano και μία παρόμοιας διευκόλυνσης ρευστότητα προς την κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος δανειστής για πολλά αφρικανικά έθνη όπως η Αιθιοπία τα τελευταία χρόνια, έχοντας δανείσει συνολικά στην ήπειρο 182,28 δισ. δολάρια μεταξύ 2000-2023, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να διοχετεύεται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) της Αφρικής.

Επειτα από επτά χρόνια, η Κίνα αύξησε τη χρηματοδότηση.

Η Αφρική κατείχε εξέχουσα θέση στα πρώτα χρόνια της πρωτοβουλίας BRI, καθώς η Κίνα προσπάθησε να αναδημιουργήσει τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και να επεκτείνει τη γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της. Το 2019, ωστόσο, άρχισε να κλείνει τη στρόφιγγα, αλλαγή που επιταχύνθηκε από την πανδημία, αφήνοντας μια σειρά ημιτελών έργων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου που θα συνέδεε την Κένυα με τους γείτονές της. Η μείωση των δανείων προκλήθηκε από τις εγχώριες πιέσεις της ίδιας της Κίνας και το αυξανόμενο χρέος των αφρικανικών οικονομιών. «Μένει να δούμε αν οι συνεργασίες της Κίνας στην Αφρική θα διατηρήσουν την ποιότητά τους», ανέφερε το Παγκόσμιο Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτικής.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT