Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη κινήθηκαν χθες οι διεθνείς αγορές, προσπερνώντας την απογοήτευση του επενδυτικού κοινού από τα αποτελέσματα του κολοσσού της Nvidia

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη κινήθηκαν χθες οι διεθνείς αγορές, προσπερνώντας την απογοήτευση του επενδυτικού κοινού από τα αποτελέσματα του κολοσσού της Nvidia. Αν και παρουσίασε τριψήφια αύξηση εσόδων, ταυτόχρονα είχε και ελαφρά κάμψη των περιθωρίων κέρδους – η εξέλιξη αυτή έδειξε να μην ανταποκρίνεται στις υψηλότατες προσδοκίες των συναλλασσομένων, οι οποίοι είχαν στηριχτεί στη μετοχή αυτή για να κινητοποιήσουν τον τελευταίο καιρό ένα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τον S&P 500. Αρχικά η μετοχή της Nvidia υποχώρησε 7% και μετά περιόρισε τις απώλειες στο 3,3%. Αργά χθες στην αμερικανική αγορά, οι Dow Jones, S&P 500 και NASDAQ ακολουθούσαν ανοδική πορεία με κέρδη 1,11%, 0,95% και 1,28%, αντιστοίχως, πριν από το κλείσιμο. Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και ο δείκτης MSCI, που παρακολουθεί όλα τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, είχε κέρδη 0,28%. Ο τεχνολογικός κολοσσός της Nvidia, που επηρέασε όλα τα χρηματιστήρια χθες, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις με τα έσοδα δευτέρου τριμήνου στα 30 δισ. δολ. και τις προβλέψεις για 32,5 δισ. δολ. του τρίτου.

Στη σκιά των αποτελεσμάτων της Nvidia κινήθηκαν οι αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,76% χάρις στη στήριξη των ομίλων υψηλής τεχνολογίας της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ με 0,43% έκλεισε ο FTSE 100, με 0,69% ο DAX στη Φρανκφούρτη, σημειώνοντας ρεκόρ, με 0,84% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,92% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,23% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ενας ευνοϊκός παράγοντας, που βοήθησε την Ευρώπη να αισιοδοξήσει, ήταν τα στοιχεία του ηπιότερου πληθωρισμού, που αναθέρμαναν τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο της Nvidia. Ο γερμανικός δείκτης υποχώρησε στο 2% τον Αύγουστο έναντι 2,3% της πρόβλεψης, ενώ στην Ισπανία ο εναρμονισμένος με την Ε.Ε. δείκτης του πληθωρισμού στο 2,4% ήταν ο χαμηλότερος του δωδεκαμήνου. «Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Nvidia έγκειται στο ότι όχι απλώς ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, αλλά ότι ξεπέρασε κατά πολύ τις προβέψεις», τόνισε ο επικεφαλής επενδύσεων της SiebertNXT, Μαρκ Μάλεκ. «Ωστόσο, πολλοί παράγοντες των αγορών περίμεναν και πυροτεχνήματα». Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, τέλος, η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο αναπτύχθηκε 3% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πλέον τα περιθώρια κινήσεων για να περικόψει τα επιτόκια, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT