Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Μία ακόμη υποτονική συνεδρίαση, με μικρή άνοδο και χαμηλό τζίρο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίστηκαν οι υποτονικοί ρυθμοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, έστω και οριακά, έπειτα από το διήμερο πτώσης, χάρη στην αντίδραση που σημειώθηκε στα χαμηλά ημέρας και στις 1.420 μονάδες.

Ο Αύγουστος, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει στο «κόκκινο», αν και σήμερα έχουμε την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, με τους επενδυτές να λαμβάνουν θέσεις ενόψει των αλλαγών που εφαρμόζονται από Δευτέρα, κάτι που αναμένεται να δώσει περισσότερο «νεύρο» στην αγορά σε επίπεδο ροών και συναλλαγών.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η πλησιέστερη στήριξη του Γενικού Δείκτη είναι στις 1.423 μονάδες στο σενάριο συνέχισης της πτωτικής κίνησης και της ασύμμετρης συμπεριφοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Η ζώνη των 1.440-1.450 μονάδων είναι κρίσιμη για τη συνέχεια, ώστε να μπορέσει η αγορά να κινηθεί προς τις 1.500 μονάδες. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί εφόσον δεν βελτιωθεί η συναλλακτική δραστηριότητα και δεν επιστρέψουν ουσιαστικά οι επενδυτές.

Στήριξη πάντως βραχυπρόθεσμα μπορεί να δοθεί από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και μένει να φανεί εάν μπορεί να προσελκύσει εκ νέου το ενδιαφέρον, καθώς ξεκινούν τα φθινοπωρινά roadshows και οι συναντήσεις με επενδυτές, ενώ αναμένεται και η διάθεση του ποσοστού (ή μέρος αυτού) που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.426,91 μονάδες με άνοδο 0,11%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,03 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.426,91 μονάδες με άνοδο 0,11%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,03 εκατ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,09% και στις 3.467,88 μονάδες, ενώ κέρδη 0,24% σημείωσε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.287,91 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι ΔΕΗ, Jumbo, ΟΤΕ και ΤΙΤΑΝ, ενώ με απώλειες που ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Motor Oil και Lamda Development.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,21% κλείνοντας στις 1.256,93 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει με κέρδη 0,55%, ενώ απώλειες 0,58% σημείωσε η Eurobank, στο -0,58% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα και στο -0,29% η Alpha Bank.

Με συνολικά αρνητικό πρόσημο και με ένα κραχ θα έχει να θυμάται ο Γενικός Δείκτης τον Αύγουστο, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής. Πλέον το Χ.Α. αναζητεί τους καταλύτες που θα του επιτρέψουν να διασπάσει την επί δύο εβδομάδες παραμονή του σε στενό εύρος διακύμανσης. «Εκτιμούμε ότι η ώρα της διάσπασης δεν θα αργήσει, καθώς τα τρέχοντα, εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας δεν μπορούν να συνεχιστούν επί μακρόν», σημειώνει ο κ. Στεριώτης.

Από βδομάδα αναμένουμε νέες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, αλλά αυτές μάλλον θα επηρεάσουν το rotation των εμπλεκομένων τίτλων και όχι τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς. Αλλωστε η μεγάλη εικόνα των μέχρι τώρα δημοσιευμένων εταιρικών αποτελεσμάτων είναι εξαιρετική και δημιουργεί προσδοκίες για υψηλότερες τιμές-στόχους αναλυτών και ταμπλό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT