Ηλεκτρικό ρεύμα: Υψηλά η χονδρική τιμή – Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Υψηλά η χονδρική τιμή – Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου. Τι εξετάζει η κυβέρνηση.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς οι τιμές χονδρικής κινούνται σε υψηλά επίπεδα για ακόμη έναν μήνα.

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε επίπεδα κοντά σε αυτά του Αυγούστου.

Μετά τον Ιούλιο, ο Αύγουστος αναδεικνύεται ο δεύτερος ακριβότερος μήνας στην χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Με μέση τιμή στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφει αύξηση 40% από τις αρχές του χρόνου και 117% από τον φθηνότερο μήνα, τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ, Δημήτρη Φουρλάρη, που μίλησε στην ΕΡΤ, υψηλές τιμές έχουν όλες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με προεξάρχουσα την Ρουμανία, εκτιμώντας ότι αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι τα Βαλκάνια φέρουν σχεδόν αποκλειστικά το βάρος της ηλεκτρικής τροφοδότησης της Ουκρανίας, που έχει υποστεί ζημιές σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

«Η Ρουμανία έχει πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, είτε λόγω χαμηλής παραγωγής είτε λόγω εξαγωγής ενέργειας στην Ουκρανία, οπότε η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξάγει ρεύμα προς τη Βουλγαρία κι εκείνη προς τη Ρουμανία» είπε ο Δημήτρης Φουρλάρης.

Όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια, οι τιμές θα εξαρτηθούν από την εκπτωτική πολιτική των παρόχων. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τα επαγγελματικά τιμολόγια, που δεν δικαιούνται στήριξη. Σύμφωνα με το πρόεδρο της ΓΣΒΕΕ, Κώστα Καββαθά, που μίλησε στην ΕΡΤ, «από τον Ιούνιο έχουμε διπλασιασμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κι αυτό αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων που οδηγεί πάρα πολλές από αυτές σε αδιέξοδο».

Στήριξη και τον Σεπτέμβριο

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξετάζει τη στήριξη των νοικοκυριών και τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8, είπε ότι υπάρχουν οι πόροι από τη φορολογία και εξετάζεται η επιδότηση και τον Σεπτέμβριο, μέχρι να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.

Ωστόσο, πρόσθεσε, τηρείται στάση αναμονής από την κυβέρνηση, μέχρι να ανακοινωθούν οι τελικές τιμές από τους παρόχους.

«Είμαι πιο κοντά να πάμε σε επιδότηση», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Δεν θεωρούμε ότι η τιμή που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο βγαίνει για τα νοικοκυριά, χωρίς μια μικρή ενίσχυση».

Ο υπουργός είπε ότι το φθινόπωρο αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών λόγω της φυσιολογικής μείωσης στη ζήτηση, αλλά και λόγω της εισόδου των νέων ανανεώσιμων πηγών.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT