Καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας

Καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας

Βασικές κοινωνικές παροχές που δίνονται σε χρήμα, όπως το επίδομα ανεργίας, το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού, καθώς και 11 ακόμη επιδόματα θα ενταχθούν στο σύστημα της προπληρωμένης κάρτας που θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του επομένου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Βασικές κοινωνικές παροχές που δίνονται σε χρήμα, όπως το επίδομα ανεργίας, το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού, καθώς και 11 ακόμη επιδόματα θα ενταχθούν στο σύστημα της προπληρωμένης κάρτας που θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του επομένου.

Η διαδικασία είναι απλή, καθώς οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, εφόσον οριστικοποιηθεί η διαδικασία και υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις που απομένουν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα. Μέσω αυτής θα καταναλώνουν τουλάχιστον το 50% του ποσού που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι των επιδομάτων που παρέχει ο ΟΠΕΚΑ και η ΔΥΠΑ, καθώς θα προβλέπεται συγκεκριμένο όριο στις αναλήψεις μετρητών. Στόχος είναι να ελεγχθεί η χρήση των επιδομάτων, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Οι σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής της πλειονότητας των επιδομάτων έχουν προδιαγραφεί εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο και συνδέονται με τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής πύλης για όλα τα επιδόματα, με αυτοματοποιημένο έλεγχο και εναρμόνιση των κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σήμερα, μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλλεται μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μόνο για το μισό ποσό. Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, ήτοι περίπου το 3% του ΑΕΠ μαζί με το Εγγυημένο Εισόδημα, πληρώνονται μέσω κατάθεσης στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού (Α21) που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί –και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος–, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων που χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για τη συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο, τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), το επίδομα αναδοχής, το επίδομα στέγασης κ.λπ. Παράλληλα θα ενταχθούν και τα επιδόματα που καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ, ήτοι το επίδομα ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας, καθώς και αυτό που καταβάλλεται έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες, το ειδικό εποχικό βοήθημα, το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη, καθώς και το επίδομα διαθεσιμότητας.

Οι πληρωμές θα γίνονται χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους τραπεζικής συναλλαγής.

Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβραβεύεται από τους παρόχους έκδοσής της με προγράμματα που ο καθένας από αυτούς θα γνωστοποιήσει στους δικαιούχους της, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής. Το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω δημόσιων κληρώσεων δεν μπορεί να υπερβεί τα 8,5 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να δοθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στις οποίες οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.

Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT