Διπλασιάστηκαν τα ενοίκια φοιτητικής στέγης σε 10 χρόνια

Διπλασιάστηκαν τα ενοίκια φοιτητικής στέγης σε 10 χρόνια

Στις «φοιτητουπόλεις» η αύξηση φθάνει το 91,5%, σύμφωνα με την Geoaxis

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλος είναι ο «πονοκέφαλος» των γονιών και των σπουδαστών που καλούνται να μισθώσουν φοιτητική στέγη και φέτος. Μόνο την τελευταία διετία καταγράφεται μέση αύξηση κατά 44,3% στην Αθήνα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην Πάτρα, αγγίζοντας το 46,6%.

Το μέσο ζητούμενο ενοίκιο στην Αθήνα διαμορφώνεται πλέον σε 10,7 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η Πάτρα είναι η δεύτερη ακριβότερη πόλη, ξεπερνώντας ακόμη και τη Θεσσαλονίκη, με το μέσο κόστος ενοικίασης φοιτητικής στέγης να διαμορφώνεται φέτος σε 10 ευρώ/τ.μ., έναντι 9,5 ευρώ/τ.μ. της «συμπρωτεύουσας», όπου επίσης σημειώθηκε αύξηση κατά 36,8% τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας οι τιμές σε έξι επιμέρους πόλεις με έντονη παρουσία φοιτητών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος και Κομοτηνή) έχουν αυξηθεί κατά 91,5%, ωθώντας όλο και περισσότερα νοικοκυριά στην αποφυγή σπουδών εκτός της γενέτειρας ή σε πόλεις όπου δεν υπάρχει κάποιος φίλος ή συγγενής, ώστε να μη χρειαστεί να γίνει αναζήτηση στέγης.

Στην Αθήνα, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες σχολές, ενώ υπάρχει και μεγάλη ζήτηση από σπουδαστές που προέρχονται από πόλεις της περιφέρειας, τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών έχουν σημειώσει άνοδο κατά 115,7% την περίοδο 2015-2024.

Ακολουθεί η Πάτρα με αύξηση κατά 112,55% και η Θεσσαλονίκη με αύξηση κατά 93,48%. Πιο «ήπια» είναι η αύξηση των τιμών ενοικίασης στην πόλη της Κομοτηνής με 56%. Η Κομοτηνή είναι και η φθηνότερη πόλη μεταξύ των έξι, καθώς το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σε σχεδόν 8 ευρώ/τ.μ.

Ακόμα κι έτσι βέβαια είναι εμφανές ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό, με δεδομένο ότι στην Αθήνα το 2015 μπορούσε κανείς να μισθώσει διαμέρισμα έναντι μόλις 4,95 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή, αρκούσαν 300 ευρώ για την ενοικίαση 60 τ.μ. Σήμερα απαιτούνται 640 ευρώ, ποσό που λίγοι είναι σε θέση να διαθέσουν, εκτός κι αν αναζητούσαν άλλες λύσεις, όπως η συγκατοίκηση, ενώ σημαντικό βοήθημα αποτελεί και το ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, που χορηγεί η κυβέρνηση σε όσους το δικαιούνται.

Στην Αθήνα το μέσο ζητούμενο ενοίκιο φθάνει τα 10,7 ευρώ ανά τ.μ. και η αύξηση της τελευταίας διετίας το 44,3%.

Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης σημείωσε αύξηση κατά 15,1% στις πόλεις που εξετάζει η ανάλυση της Geoaxis. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει και πάλι η Αθήνα με 16,77%, ενώ ακολουθούν το Ηράκλειο με 16,22% και ο Βόλος με 16,13%.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «εξακολουθεί να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις έξι περιοχές της μελέτης, καθώς η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φαίνεται να διευρύνεται. Η απουσία νέων κατασκευών προσιτού επιπέδου ενοικίασης και το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρούν εξαιρετικά αρνητικά στην προσφορά. Ετσι, οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και η διάθεση για συγκατοίκηση, αποτελούν τις νέες ανερχόμενες τάσεις».

Οπως τονίζεται στην ανάλυση της Geoaxis, σε σχέση με το 2015 παρατηρείται σαφώς μικρότερος αριθμός φοιτητικών διαμερισμάτων, καθώς περίπου 15%-20% των ακινήτων έχουν μετατραπεί σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της αύξησης του τουρισμού. «Ενδεικτικά, στο Γουδί και στου Ζωγράφου είχαμε αύξηση εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης της τάξεως του 11,04% και 11,3% αντίστοιχα σε σχέση με το 2023», τονίζει η Geoaxis.

Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που προτιμούν οι φοιτητές, με δεδομένο ότι το προσιτό κόστος αποτελεί προτεραιότητα, επιλέγονται κυρίως μικρής επιφάνειας και μεγάλης ηλικίας ακίνητα, με αποκορύφωμα τη Θεσσαλονίκη, όπου η μέση ηλικία διαμορφώνεται σε 53 χρόνια. Ενα τυπικό φοιτητικό διαμέρισμα (πανελλαδικά) έχει μέση ηλικία έως 45 έτη και μέση επιφάνεια έως 50 τ.μ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT