Κέρδη για δεύτερο μήνα σημείωσε ο STOXX 600

Κέρδη για δεύτερο μήνα σημείωσε ο STOXX 600

Μεικτή ήταν η χθεσινή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο, όπως και το Μιλάνο και η Μαδρίτη, με την αρωγή των μετοχών των ομίλων ακινήτων και των θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Μεικτή ήταν η χθεσινή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο, όπως και το Μιλάνο και η Μαδρίτη, με την αρωγή των μετοχών των ομίλων ακινήτων και των θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Ο δείκτης τον Αύγουστο υποχώρησε στο 2,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας, δημιουργώντας πλέον τον αναγκαίο χώρο για την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων προσεχώς. Το μέλος της ΕΚΤ Ιζαμπελ Σνάμπελ τόνισε ότι μέχρι τα τέλη του 2025 θα εξασθενήσει έως τον στόχο του 2%.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο STOXX 600 ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ με κέρδη 0,21%, αλλά έκλεισε χαμηλότερα με 0,09%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ολοκλήρωσε μια ανοδική πορεία τεσσάρων εβδομάδων, ήτοι την πιο μακρά σε πέντε μήνες και πλέον, ενώ εμφάνισε κέρδη για δεύτερο μήνα στη σειρά, κάτι που είχε συμβεί προ εξαμήνου. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με 0,53%, με 0,38% ο IBEX στη Μαδρίτη, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ τριών μηνών, αλλά τελικά έκλεισε με πτώση -0,04%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές με -0,03% και με -0,13% ο CAC 40 στο Παρίσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη που παρατηρείται στις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων έρχεται μετά τις μαζικές πωλήσεις στις απαρχές του μηνός, όταν επικράτησε διάχυτος ο φόβος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές πως επίκειται ύφεση στις ΗΠΑ.

Οριακή πτώση χθες για τον DAX στη Φρανκφούρτη και τον CAC 40 στο Παρίσι.

Σήμερα, οι παράγοντες των αγορών πλέον εκτιμούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά όχι με τέτοιο ρυθμό ούτως ώστε να αποτρέψει μια επικείμενη μείωση επιτοκίων, όπως την αναμένουν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τον Σεπτέμβριο. Χθες, από το μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, που παρακολουθεί προσεκτικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών ενισχύθηκε 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Οι δε γενικότερες καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό υψηλότερο από τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, ανήλθαν τον περασμένο μήνα κατά 0,5%. Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν το πλαίσιο για μια πιθανή έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού. Χθες, μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού και πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι Dow Jones και S&P 500 ακολουθούσαν ανοδική πορεία, με κέρδη 0,16% και 0,58%, αντίστοιχα.

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT