Απώλειες 3% κατέγραψε τον Αύγουστο το Χρηματιστήριο

Απώλειες 3% κατέγραψε τον Αύγουστο το Χρηματιστήριο

Ο Σεπτέμβριος έχει αρκετές θετικές «ειδήσεις», που μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες 3,2% για τον Γενικό Δείκτη και 3% για τον τραπεζικό έκλεισε ο Αύγουστος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ένας μήνας που χαρακτηρίστηκε από ένα ισχυρό sell-off στις αρχές του, την ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους του χαμένου εδάφους στη συνέχεια, αλλά και την καθίζηση του τζίρου.

Ο Σεπτέμβριος έχει αρκετές «ειδήσεις» και άρα καταλύτες ώστε να ξεκολλήσει το χρηματιστήριο από την τάση συσσώρευσης που το χαρακτήρισε το τελευταίο διάστημα: είναι μήνας αξιολογήσεων από τους οίκους, διάθεσης πακέτων μετοχών αλλά και ολοκλήρωσης της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, γεγονότα αυξημένης σημασίας που θα ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.431,19 μονάδες την Παρασκευή, με άνοδο 0,30%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 378,3 εκατ. ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 3.473,66 μονάδες, με άνοδο 1,43% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση στις 2.320,72 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,69% στις 1.265,62 μονάδες.

Επηρεάστηκε από την αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό και τη συνήθη εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος.

Στα blue chips, με κέρδη 3,24% έκλεισε η Autohellas, με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν οι Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ και HELLENiQ ENERGY, ενώ άνοδο άνω του 1% σημείωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Lamda Development.

Στον αντίποδα, με πτώση άνω του 2% έκλεισαν Σαράντης και ΟΠΑΠ, ενώ το 1% ξεπέρασαν οι απώλειες στον ΟΤΕ.

Το χρηματιστήριο επηρεάστηκε τον Αύγουστο από την αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό και τη συνήθη εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα καλά μεγέθη εξαμήνου των εταιρειών που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του μήνα δεν στάθηκαν ικανά να αντιστρέψουν το επιφυλακτικό κλίμα, μεταθέτοντας έτσι το ενδιαφέρον για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος φαίνεται πολύ γεμάτος από οικονομικά γεγονότα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, προσθέτει ο αναλυτής.

Η τεχνική εικόνα της ελληνικής αγοράς έχει βελτιωθεί από τις αρχές Αυγούστου, ακόμη όμως δεν έχει γίνει η αποφασιστική κίνηση που θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε ανοδική τάση, λειτουργώντας ανασταλτικά σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που αναζητούν καλύτερο συγχρονισμό με τα τεχνικά δεδομένα, κατά τον κ. Χατζηδάκη. Η προοπτική θα αλλάξει με τη διαφυγή και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.450 μονάδες.

Οι αγορές γενικότερα αναμένουν πρωτίστως τη στάση που θα κρατήσει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια και, κυρίως, την ταχύτητα με την οποία θα μειώσει το κόστος χρήματος έως το τέλος του έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT