Επιπλέον 10% της Εθνικής Τράπεζας θα διαθέσει το ΤΧΣ

Επιπλέον 10% της Εθνικής Τράπεζας θα διαθέσει το ΤΧΣ

Στη διάθεση ποσοστού 10% από το συνολικό 18,39% που ελέγχει ακόμη το ΤΧΣ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στοχεύοντας στη διακράτηση του υπολοίπου 8% για τη διάθεση σε τυχόν ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Στη διάθεση ποσοστού 10% από το συνολικό 18,39% που ελέγχει ακόμη το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στοχεύοντας στη διακράτηση του υπολοίπου 8% για τη διάθεση σε τυχόν ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της «Κ», βάσει των οποίων η δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 10% τοποθετείται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας για το placement, που θα είναι συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και πέρυσι κατά τη διάθεση του 22%, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και σε ιδιώτες επενδυτές.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία θα πρέπει να «τρέξει» άμεσα, έτσι ώστε το placement να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, που αποτελεί το χρονικό παράθυρο που μεσολαβεί πριν από την ανακοίνωση από την τράπεζα των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου στις 5 Νοεμβρίου. Η διακράτηση ενός ποσοστού περίπου 8% –εφόσον αποφασιστεί– προβάλλεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ως επιλογή που θα μπορούσε να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή. Οπως ωστόσο σημειώνεται, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο.

Προς το παρόν, εκτός από τον βασικό μεγαλομέτοχο ΤΧΣ, που ελέγχει το 18,39%, ποσοστό 5,06% διαθέτει το Capital Group Companies και η δυνατότητα διάθεσης σε στρατηγικό επενδυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ύπαρξης μιας πιο «στέρεης» μετοχικής βάσης, μετά και την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου. Η συγκυρία πάντως ευνοεί την άνετη απορρόφηση από την αγορά του ποσοστού που θα βγει προς διάθεση, καθώς η μετοχή της Εθνικής αναφέρεται στο top picks των αναλυτών και επενδυτικών οίκων με τιμή- στόχο που υπερβαίνει ακόμη και τα 10 ευρώ.

Χθες η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στα 7,97 ευρώ και σε σχέση με έναν χρόνο πριν η άνοδος φθάνει περίπου το 25%, ανεβάζοντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στα 7,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο placement έγινε τον Νοέμβριο του 2023 σε τιμή 5,30 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα του ∆ημοσίου ανήλθαν σε 1,06 δισ. ευρώ.

Το σενάριο της επαναγοράς μετοχών από την ίδια την τράπεζα, αν και δεν προκρίνεται στην παρούσα φάση, παραμένει στο τραπέζι για επόμενη φάση, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου, στρατηγική της διοίκησης είναι σταδιακά να αυξήσει την αμοιβή προς τους μετόχους σε ποσοστό περίπου 70%, από το οποίο τα δύο τρίτα θα είναι σε μετρητά και το ένα τρίτο μέσω επαναγοράς μετοχών.

Η επιλογή αυτή δεν συνδέεται κατ’ ανάγκην με τη διάθεση από το ΤΧΣ, καθώς στην περίπτωση που η επαναγορά γίνει από το υπόλοιπο ποσοστό που θα διαθέτει το Ταμείο, αυτό θα ωφελήσει κυρίως το ∆ημόσιο και δευτερευόντως τους μετόχους που θα επωφεληθούν κατά ένα κλάσμα μέσω της ακύρωσης των μετοχών.

Να σημειωθεί ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕ κατά 2 βαθμίδες σε «BBB», μία βαθμίδα πάνω από την επενδυτική και πρόθεση της διοίκησης είναι να αυξήσει το ποσοστό των προς διανομή κερδών από το 30% το 2023 στο 40% το 2024, αξιολογώντας τις θετικές επιδόσεις του α΄ εξαμήνου, βάσει των οποίων τα αναλογούντα προς τους μετόχους καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 670 εκατ. ευρώ. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 18,1%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT