Στουρνάρας: Οι επτά πληγές της ελληνικής οικονομίας

Στουρνάρας: Οι επτά πληγές της ελληνικής οικονομίας

Τις ανέδειξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας σε άρθρο του

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Επτά «εγχώριες διαρθρωτικές αδυναμίες» της ελληνικής οικονομίας κατέγραψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στην «Αποψη» που δημοσιεύθηκε χθες, επανερχόμενος μεταξύ άλλων στο θέμα της ύπαρξης ολιγοπωλίων.

Μάλιστα επισήμανε ότι τα ολιγοπώλια ευθύνονται εν μέρει για την ακρίβεια, επιδεινώνοντας το  εισαγόμενο πρόβλημα. Τάχθηκε, έτσι, με την άποψη ότι το πρόβλημα των τιμών είναι τόσο εισαγόμενο όσο και εγχώριο.

Ο κατάλογος των αδυναμιών που ανέδειξε ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ο εξής: «Η έλλειψη ανταγωνισμού σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, η οποία επιδεινώνει το διεθνές και άρα εισαγόμενο πρόβλημα της ακρίβειας, το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο επενδυτικό κενό, η χαμηλή αποταμίευση, η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, η υψηλή ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «η οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της αποτελεσματικής χρήσης των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας».

«Η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές θετικές προοπτικές», τιτλοφορεί το άρθρο του ο κεντρικός τραπεζίτης. Ωστόσο προσθέτει ότι «σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από νέες αβεβαιότητες και γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού».

Εξηγώντας τους δημοσιονομικούς περιορισμούς κάνει αναφορά στους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, επισημαίνοντας ότι αυτοί περιορίζουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των υπερβάσεων των εσόδων, έναντι των στόχων, για τη χρηματοδότηση νέων δαπανών.

Με άλλα λόγια, ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει αυτό που έχει επισημάνει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ότι στο εξής τα υπερέσοδα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για «παροχές» κάθε είδους.

«Τα περισσεύματα κρατιούνται για δύσκολες στιγμές που σου χρειάζονται», είχε πει ο κ. Χατζηδάκης. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η σταδιακή χαλάρωση της κοινής νομισματικής πολιτικής αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας στην οικονομική πολιτική, ενώ επίσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού και στην τόνωση των επενδύσεων.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων, ο ρόλος των οποίων είναι καθοριστικός για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης.

«Πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία, χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι τρεις απαράβατοι όροι για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας χωρίς κλυδωνισμούς», υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης. Αναφερόμενος στις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας κατέγραψε έναν ρυθμό ανάπτυξης 2,2% το 2024, 2,4% το 2025 και 2,3% το 2026.

Ο πληθωρισμός, συμπλήρωσε, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα δύο επόμενα έτη, ενώ μεσοπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα συγκλίνει προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT