Αλλαγές στην ασφάλιση των μελών Δ.Σ. ανώνυμων εταιρειών

Αλλαγές στην ασφάλιση των μελών Δ.Σ. ανώνυμων εταιρειών

O νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τα μέλη διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών και αγροτικών συνεταιρισμών.

Πρόκειται για τις εισφορές που αφορούν τις αμοιβές που λαμβάνουν λόγω της ιδιότητας του μέλους Δ.Σ. και δεν σχετίζονται με τυχόν παροχή εξαρτημένης εργασίας.

Αυτό ορίζει σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, που αποσαφηνίζει πως η εν λόγω διαδικασία ήδη εφαρμόζεται από το 2020 και μετά και τώρα επεκτείνεται αναδρομικά και στο 2017.

Μάλιστα η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι από σήμερα Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, μέσω της οποίας θα μπορούν εφεξής οι ενδιαφερόμενοι να καταχωρίσουν τις όποιες μεταβολές προκύπτουν για τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών διοικητικών συμβουλίων που αφορούν την περίοδο από 1.1.2017 έως και 30.11.2022.

Η σχετική διαδικτυακή διαδρομή είναι www.efka.gov.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Εργοδότες/Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης Μελών Δ.Σ. ως προς τις Ημέρες Ασφάλισης και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν χρήση των κωδικών πρόσβασης που ήδη διαθέτουν για την υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) μέσω Διαδικτύου.

Μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αναζητήσει, να ανακτήσει ή να τροποποιήσει συγκεκριμένες εγγραφές της ΑΠΔ που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2017-2022.

Ως ποσό ασφαλιστικής εισφοράς θεωρείται εκείνο που αντιστοιχεί για τον κλάδο της κύριας σύνταξης (20%), σε σχέση πάντα και με τον μισθό που λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος.

Εφόσον το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβλήθηκε αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το ποσό εισφοράς επί του εκάστοτε ισχύοντος βασικού μισθού μισθωτού, θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.

Σε περίπτωση που το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολείπεται του ποσού της εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού, ο χρόνος ασφάλισης, κατά μήνα, προκύπτει από το πηλίκο της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς, διά του ποσού εισφοράς, επί του βασικού μισθού μισθωτού, πολλαπλασιαζόμενο επί 25.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT