Ελκυστικές για funds οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες της ναυτιλίας

Ελκυστικές για funds οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες της ναυτιλίας

Πλατφόρμα αναζήτησης ναυτικών για τη στελέχωση των πληρωμάτων, λογισμικό διαχείρισης των λιμενικών εξόδων, τεχνολογία που καταγράφει τις θέσεις των πλοίων σε όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο κ.ά.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Πλατφόρμα αναζήτησης ναυτικών για τη στελέχωση των πληρωμάτων, λογισμικό διαχείρισης των λιμενικών εξόδων, τεχνολογία που καταγράφει τις θέσεις των πλοίων σε όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο κ.ά.

Αυτά είναι μερικά από τα εγχειρήματα ορισμένων ελληνικών startups εταιρειών από τον κλάδο της ναυτιλίας, που είτε έχουν περιέλθει στα χέρια άλλων εταιρειών είτε έχουν καταφέρει να κινήσουν το ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών επενδυτών.

Με την Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ποντοπόρο ναυτιλία, εταιρείες που «γεννιούνται» εντός ελληνικού εδάφους επιχειρούν να «ψηφιοποιήσουν» μέσω της τεχνολογίας τους τον συγκεκριμένο κλάδο. Πριν από λίγους μήνες η εταιρεία Harbor Lab άντλησε 16,5 εκατ. δολ. από το ευρωπαϊκό fund Atomico, το οποίο με τη σειρά του επένδυσε πρώτη φορά σε ελληνική startup.

Η εταιρεία, δημιούργημα του Αντώνη Μαλαξιανάκη, έχει αναπτύξει πλατφόρμα για την ψηφιακή διαχείριση των λιμενικών εξόδων – τα έξοδα δηλαδή που πραγματοποιεί ο πράκτορας για λογαριασμό των operators της ναυτιλιακής εταιρείας όσο το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι, όπως τέλη ελλιμενισμού, τέλη ρυμούλκησης κ.ά. Μετά το κόστος της ενέργειας, τα έξοδα αυτά αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Οπως είχε άλλωστε περιγράψει και εκπρόσωπος του Atomico σε συνέντευξή του στην «Κ», το γεγονός πως η Harbor Lab έχει αναπτύξει προϊόν με δυνατότητα να επιλύσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αποτέλεσε έναν από τους λόγους επένδυσής της στην εταιρεία.

Με στόχο μέσα στο 2025 να πάει σε νέο γύρο χρηματοδότησης, η ελληνικών συμφερόντων Seafair του συνιδρυτή Αγαπητού Διακογιάννη, έχει αναπτύξει λογισμικό που διευκολύνει τις ναυτιλιακές εταιρείες να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό για να στελεχώσουν τα πληρώματά τους, διαδικασία η οποία με τα παραδοσιακά μέσα είναι αρκετά χρονοβόρος.

Την εταιρεία επιλέγουν περίπου 40 ναυτιλιακές εταιρείες, που διαχειρίζονται περισσότερα από 800 πλοία (πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της), ενώ η Seafair έχει συγκεντρώσει κεφάλαια κοντά στα 9 εκατ. δολ.

Στην εξαγορά της διαδεδομένης εφαρμογής της Marine Traffic, η οποία ειδικεύεται στο tracking πλοίων, προχώρησε η Kpler, σε ένα deal που ανακοινώθηκε πριν από 1,5 χρόνο, ενώ λίγους μήνες μετά η πλατφόρμα ΑΙ της ελληνικής DeepSea Technologies εξαγοράστηκε από την ιαπωνική εταιρεία Nabtesco.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT