Η Wood κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 2,4% φέτος

Η Wood κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 2,4% φέτος

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα επιδεινώθηκε σημαντικά τον Αύγουστο, επισημαίνει ο οίκος

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Προσγείωση της ανάπτυξης της Ελλάδας σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν αρχικά «βλέπουν» οι αναλυτές, εν αναμονή και των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου.

Οι πιο αδύναμες προοπτικές της Ευρωζώνης για φέτος, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του οικονομικού και του καταναλωτικού κλίματος στην Ελλάδα, οδηγούν σε πτωτικές αναθεωρήσεις για την πορεία της οικονομίας, με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να
μοιάζουν υψηλές και να αναμένεται σύντομα κι αυτές να «χαμηλώσουν».

Ειδικότερα, η Wood έκανε πράξη αυτό για το οποίο προειδοποίησε στις αρχές του καλοκαιριού, ότι δηλαδή θα θέσει χαμηλότερα τον πήχυ για την ανάπτυξη της Ελλάδας εάν υπάρξουν σχετικές ενδείξεις από τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα εισρεύσουν και ειδικά από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Ετσι, λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για το β΄ τρίμηνο, ο οίκος μειώνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 2,4% από 2,8% που εκτιμούσε πριν, ενώ τοποθετεί στο 2,3% την εκτίμηση για το 2025 από 3% πριν και στο 3,2% για το 2026.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος, εξηγώντας την υποβάθμιση στην οποία προχώρησε, «αυτή η νέα πρόβλεψη ουσιαστικά δείχνει ότι η ελληνική οικονομία είναι απίθανο να δει ταχύτερη ανάπτυξη έως ότου η νομισματική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γίνει πλήρως αισθητή από την οικονομία και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την οικονομική τους θέση βελτιωθεί ουσιαστικά». Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επιδεινώθηκε σημαντικά τον Αύγουστο, σημειώνει η Wood.

Η ανάλυση δείχνει ότι η εκτίμηση των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό επιδεινώθηκε έντονα, ενώ οι φόβοι τους για την ανεργία και οι προσδοκίες τους για την οικονομική τους θέση επιδεινώθηκαν επίσης. Ισως αυτή η αλλαγή αντανακλά τη ζημιά από διάφορα ακραία κλιματικά φαινόμενα, τα οποία αφήνουν τους ανθρώπους εκτεθειμένους σε σοβαρές οικονομικές απώλειες.

Αδύναμη η Ευρωζώνη

Παράλληλα, η Wood επισημαίνει ότι οι προοπτικές στην Ευρωζώνη έχουν γίνει πιο αδύναμες, κάτι που θα επηρεάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις επιχειρηματικές έρευνες για τον Αύγουστο, οι οποίες αποκάλυψαν απώλεια δυναμικής στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω της πτώσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της μείωσης της δύναμης τιμολόγησης στον βιομηχανικό τομέα ειδικότερα.

Πρόσφατα η Wood υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη Γερμανία και αυτό, σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες έρευνες για τον Αύγουστο, την οδήγησε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος θα κινηθεί στο 0,8% και στο 1,2% το 2025.

Οπως τονίζει, η επιδείνωση των προοπτικών για την Ευρώπη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκτίμησή της για τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, βλέπει ανάπτυξη 2,5% στις ΗΠΑ φέτος και 2,1% το 2025. Αναλυτές πάντως εκτιμούν πως και η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε νέα, δεύτερη, υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και θα ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κομισιόν.

Ειδικότερα, από το 2,5% που έχει τεθεί ο πήχυς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και από 2,9% που ήταν στον προϋπολογισμό, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος αναμένεται να κινηθεί προς το 2,2%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική οικονομία αναμένεται ευρέως να αναπτυχθεί πολύ ταχύτερα από την Ευρωζώνη.

Αλλο ένα θετικό είναι, όπως έχει σημειωθεί στην «Κ», ότι αναμένονται πολύ καλά νέα από το μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος το οποίο θα κινηθεί πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ υπεραποδίδοντας σημαντικά του στόχου του 2,1%. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT