Νέο ομόλογο από την Alpha Bank για την άντληση 300 έως 400 εκατ.

Νέο ομόλογο από την Alpha Bank για την άντληση 300 έως 400 εκατ.

Ο νέος τίτλος της κατηγορίας Αdditional Τier 1 (AT1) αναμένεται να τιμολογηθεί με επιτόκιο λίγο πάνω από το 7%

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Στην έκδοση νέου ομολόγου της κατηγορίας Αdditional Τier 1 (AT1) προχωράει η Alpha Bank με στόχο την άντληση 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση τίτλων της κατηγορίας ΑΤ1, με τη μορφή αορίστου διάρκειας (perpetual) στην οποία προχωράει η τράπεζα μετά την άντληση 400 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023, που είχε τιμολογηθεί με 11,875%. 

Μετά την αποκλιμάκωση των spreads το τελευταίο διάστημα και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών, η νέα έκδοση της Alpha Bank αναμένεται να τιμολογηθεί με ελκυστικότερο επιτόκιο, που εκτιμάται λίγο πάνω από το 7%. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα και η έκδοση εκτιμάται ότι θα αξιολογηθεί με βαθμολογία Β2 από τη Moody’s.

Ο τίτλος θα είναι αορίστου διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 6 χρόνια. Ανάδοχος της έκδοσης ορίστηκε η HSBC, ενώ διοργανωτές του βιβλίου προσφορών είναι οι Citi, JP Morgan, Morgan Stanley, UBS και UniCredit.

Η έκδοση τίτλων ΑΤ1 συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και στη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίων, ενισχύοντας τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο τίτλο έχει εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς το 2021 με επιτόκιο 8,75%.

Η νέα έκδοση έρχεται μετά τις δύο επιτυχείς εκδόσεις senior preferred και senior notes που υλοποίησε η Alpha Bank μέσα στη χρονιά και αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, συμβάλλοντας παράλληλα στη διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης, τη βελτίωση των πηγών ρευστότητας και στην κάλυψη του στόχου για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, γνωστών ως MREL.

Με βάση τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης (CET1 FL) διαμορφώθηκε σε 16,6% και στόχος είναι να διαμορφωθεί στο 16,5% και στο 17,5% το 2025 και 2026 αντίστοιχα, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 21,3%.

Το στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank προβλέπει για το 2024:

– Δείκτη απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 13,5%.

– Συνολικά έσοδα άνω των 2,1 δισ. ευρώ.

– Μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου κάτω από 70 μονάδες βάσης και μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 4,5% στο τέλος του έτους και στο 4% το 2025.

– Προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) σε 0,33 ευρώ, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT