Σε ισχύ τέθηκαν τα νέα όρια για το πρόγραμμα «χρυσή βίζα»

Σε ισχύ τέθηκαν τα νέα όρια για το πρόγραμμα «χρυσή βίζα»

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και μεγάλα νησιά το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για λήψη άδειας διαμονής αυξήθηκε στις 800.000 ευρώ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Σε μεταβατική περίοδο έχει εισέλθει από την 1η Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι νέες αλλαγές που ψηφίστηκαν πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και μεγάλα νησιά (άνω των 3.100 μόνιμων κατοίκων), το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την κατοχύρωση άδειας διαμονής αυξήθηκε στις 800.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα ίσχυε όριο 250.000 ευρώ, ενώ στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια (όπως επίσης και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη), το ελάχιστο όριο ήταν 500.000 ευρώ, μετά τις περυσινές αλλαγές.

Ηδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, πολλοί επενδυτές θέλησαν να κατοχυρώσουν ακίνητα με το πρότερο καθεστώς, κάτι που μπορούσε να γίνει έως την 31η Αυγούστου, αρκεί να υπογραφόταν ιδιωτικό συμφωνητικό ή προσύμφωνο αγοράς ακινήτου, με καταβολή του 10% της αξίας τού προς απόκτηση ακινήτου. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του τρέχοντος έτους υποβλήθηκαν 4.734 αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής.

Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της αγοράς ακινήτων, η πλειονότητα των αιτήσεων αυτών αφορά ακίνητα των 250.000 ευρώ. «Η συντριπτική πλειονότητα των πελατών μας προτίμησε φθηνά ακίνητα, κυρίως σε περιοχές όπως ο Πειραιάς και τα δυτικά προάστια, π.χ. Περιστέρι, Αιγάλεω κ.λπ.», αναφέρει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Ρισβάς, του δικηγορικού γραφείου «Ρισβάς & Συνεργάτες». Με βάση το στοιχείο αυτό, προκύπτει ότι κατά το φετινό επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος) εισέρρευσαν κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ από το εξωτερικό, με στόχο την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση άδειας διαμονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 υποβλήθηκαν 8.488 αιτήσεις, λόγω των τότε αλλαγών στο πρόγραμμα (από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ), ενώ και οι φετινές τροποποιήσεις συντήρησαν την αυξημένη κινητικότητα των επενδυτών.

Ετσι, σήμερα, εκκρεμεί η εξέταση σχεδόν 10.000 αιτημάτων (9.804) χορήγησης άδειας διαμονής. Αλλωστε, από τις φετινές 4.734 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί μόλις οι 481, ενώ εκκρεμούν και 3.290 αιτήσεις από πέρυσι, που ακόμη δεν έχουν εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT