Οι αμερικανικές εκλογές διχάζουν τη Σίλικον Βάλεϊ

Οι αμερικανικές εκλογές διχάζουν τη Σίλικον Βάλεϊ

Σε κλίμα φανατισμού η κόντρα μεταξύ δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Μια πρωτοφανής «τιτανομαχία» λαμβάνει χώρα στους κόλπους της λεγόμενης «big tech» ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, με τους μεγιστάνες της Σίλικον Βάλεϊ να ανταλλάσσουν πολιτικά πυρά. Οι δημόσιες διαμάχες για τους δύο υποψηφίους του Λευκού Οίκου καταστρέφουν φιλίες, ακόμη και συμφωνίες σε έναν χώρο που μέχρι σήμερα στήριζε παραδοσιακά τους Δημοκρατικούς.

Ο Ελον Μασκ, ο πιο πολυσυζητημένος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε πρόσφατα τον Δημοκρατικό επενδυτή τεχνολογίας Βίνοντ Κόσλα «εμμονικό», ενώ την ίδια στιγμή πολλοί επενδυτές της πράσινης τεχνολογίας που μέχρι πρότινος θαύμαζαν τον Μασκ, τον αποκαλούν πλέον «προδότη». Και αυτό γιατί ο Τραμπ ορκίζεται να ενισχύσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και μιλάει για την «πράσινη απάτη» της κυβέρνησης Μπάιντεν.

     
Καθώς πλησιάζουν οι κάλπες του Νοεμβρίου, πολλά μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας στρέφουν τα πυρά τους σε πρώην φίλους και συναδέλφους. Αυτού του είδους οι διαμάχες ήταν σπάνιες στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, καθώς η βιομηχανία τεχνολογίας έκλινε ιστορικά προς τα αριστερά.

Οι διαμάχες για τους δύο υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο καταστρέφουν φιλίες, ακόμη και συμφωνίες.

Σε αυτές τις εκλογές όμως μια μικρή ομάδα ηγετών με επιρροή μεταξύ των οποίων και ο Μασκ άνοιξε τα πορτοφόλια της και μίλησε υπέρ του Τραμπ, προκαλώντας αντιδράσεις. «Το κλίμα στη Σίλικον Βάλεϊ είναι εξαιρετικά τεταμένο αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Η κατάσταση είναι ασυνήθιστη», λέει ο Σαμ Σίνγκερ, ειδικός στις δημόσιες σχέσεις.

Η εκστρατεία των Δημοκρατικών ενισχύθηκε όταν η Χάρις, η οποία κατάγεται από το Σαν Φρανσίσκο, έγινε υποψήφια για την προεδρία. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παρευρέθη πρόσφατα σε έναν έρανο που συνδιοργανώθηκε στην πόλη από τον συνιδρυτή του LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 13 εκατ. δολάρια. Οι υποστηρικτές της επισημαίνουν ότι η ομιλία της στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών έκρυβε απροσδόκητα «μπόνους» για τον κλάδο, όπως η παροχή ευκαιριών και κεφαλαίων όχι μόνο σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αλλά και σε ιδρυτές, αλλά και η έμφαση σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Στελέχη του κλάδου που στηρίζουν τον Τραμπ θεωρούν ότι η Χάρις θα αυξήσει τους φόρους σε πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες και θα επιβάλει ρυθμίσεις σε αναδυόμενες βιομηχανίες όπως η κρυπτογράφηση. Θεωρούν επίσης ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα τερματίσει τον ασφυκτικό έλεγχο του Μπάιντεν στις συγχωνεύσεις και στις εξαγορές. «Βλέπουμε ένταση μεταξύ δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας επειδή είναι οι πρώτες εκλογές που θυμάμαι που κάποιοι εγκαταλείπουν το κοπάδι και ενεργούν για τον εαυτό τους», λέει η Χάρμιτ Ντιλόν, μέλος της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών για την Καλιφόρνια.

Οι εντάσεις σιγοβράζουν εδώ και καιρό. Στα μέσα Αυγούστου ο Μπεν Χόροβιτς, συνιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο της Sequoia Capital Μάικλ Μόριτζ, ο οποίος χρηματοδοτεί εν μέρει τον ειδησεογραφικό ιστότοπο San Francisco Standard. Ο Χόροβιτς, πρώην χορηγός των Δημοκρατικών που στηρίζει τον Τραμπ, κατηγόρησε τον Δημοκρατικό Μόριτζ ότι παρήγγειλε ένα άρθρο που τον δυσφημεί.

Τον Ιούλιο οι πρώην φίλοι και συνεργάτες στο PayPal, Ρέιντ Χόφμαν και Πίτερ Τίελ, διαπληκτίστηκαν για τις πολιτικές απόψεις τους στο συνέδριο του Σαν Βάλεϊ. Ο συνιδρυτής του LinkedIn Ρέιντ Χόφμαν δώρισε περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια υπέρ της Χάρις. Ενώ ο Τιέλ έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα ψηφίσει τον Τραμπ και χρηματοδότησε την εκστρατεία του υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών Τζέι Ντι Βανς για τη Γερουσία.
 
Οι ηγέτες της τεχνολογίας είναι μεταξύ των κορυφαίων χορηγών και για τα δύο κόμματα. Η προεκλογική επιτροπή της Χάρις –που μεταφέρθηκε στο όνομά της μετά την αποχώρηση Μπάιντεν– συγκέντρωσε περίπου 204 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο, ενώ ο Τραμπ συγκέντρωσε 47,5 εκατ. δολάρια. Ορισμένα στελέχη τεχνολογίας θέλουν να βάλουν τέλος σε όλες τις δημόσιες διαμάχες.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Zynga Μαρκ Πίνκους, που μέχρι σήμερα στήριζε τους Δημοκρατικούς, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές. «Πιστεύουμε τόσο βαθιά ότι η πλευρά μας είναι δίκαιη που κρίνουμε ηθικά την άλλη πλευρά. Ολοι μας έχουμε τραβήξει το σκοινί», έγραψε στο LinkedIn.    

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT