Η συναίνεση στην ΕΚΤ δεν θα είναι πια εύκολη

Η συναίνεση στην ΕΚΤ δεν θα είναι πια εύκολη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Οταν τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πλησιάσουν το 3% θα εκδηλωθούν διχογνωμίες ως προς το τι χρειάζεται ακόμη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Αυτό εκτιμούν πηγές που έχουν γνώση του θέματος αλλά προτίμησαν την ανωνυμία.

Τώρα δεν περιμένει κανείς να υπάρξουν προστριβές γύρω από τις δύο ή τρεις μειώσεις του βασικού επιτοκίου από το υφιστάμενο επίπεδο του 3,75%. Τότε, όμως, θα εκδηλωθούν διαφορετικές απόψεις τόσο ως προς την αύξηση των τιμών όσο και ως προς το πότε παύει η νομισματική πολιτική να αναστέλλει την ανάπτυξη.

Τα στελέχη της ΕΚΤ συμφωνούν πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων καθώς οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή συνάδουν με την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% στα τέλη του επόμενου έτους.

Δεν επικρατεί, όμως, αντίστοιχη συμφωνία ως προς το πόσο απειλητικός είναι ακόμη και τώρα ο πληθωρισμός που βρίσκεται στο 2,2%. Οι υποστηρικτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ανησυχούν δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται. Οι υποστηρικτές της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, όμως, εκφράζουν φόβους πως η εσπευσμένη χαλάρωση θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις τιμές. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει τονίσει στα στελέχη της ΕΚΤ πως πρέπει να ανησυχούν τόσο για το αν θα μείνει ο πληθωρισμός πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα, όσο και για το αν θα υποχωρήσει περισσότερο.

Οταν τα επιτόκια πλησιάσουν στο 3% η σημερινή ομοφωνία για τη νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ο Πορτογάλος ομόλογός του, Μάριο Σεντένο, έχει υπογραμμίσει πως η ΕΚΤ πρέπει «να μειώσει τον πληθωρισμό με το ελάχιστο δυνατό κόστος», αναφερόμενος στη ζημιά που ενδέχεται να υποστεί η οικονομία αν τα επιτόκια μείνουν σε υψηλά επίπεδα για υπερβολικά πολύ καιρό.

Εκείνο που φοβάται περισσότερο είναι η επιστροφή στο προ πανδημίας περιβάλλον του χαμηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Bundesbank, Τζοακίμ Νάγκελ, κάλεσε την ΕΚΤ να μη βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια, επειδή «αν η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ισχυρότερη ίσως καθυστερήσει περαιτέρω η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο».

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, ενώ υπάρχουν πολλές και διάφορες εκτιμήσεις γι’ αυτό. Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, οικονομολόγοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν πως το ουδέτερο επιτόκιο είναι ένα πραγματικό επιτόκιο ανάμεσα στο μείον 0,75% και στο 1%, δηλαδή ένα ονομαστικό επιτόκιο από 1,25% έως 3%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε τον Απρίλιο πως η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμούν, αντιθέτως, πως το ουδέτερο επιτόκιο είναι ένα ονομαστικό επιτόκιο από 2% έως 2,5%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT