Μόνιμη η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Μόνιμη η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Οι αγρότες θα λαμβάνουν πλέον την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τα τιμολόγιά τους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Στη μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο προχωράει η κυβέρνηση και ήδη η διάταξη έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (για την κατάργηση των τελών χαρτοσήμου).

Το μέτρο θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2025 και εκτιμάται ότι θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί τα 100 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλάζει η διαδικασία και πλέον με τα τιμολόγιά τους οι αγρότες θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ. Μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν ειδικός αλγόριθμος με βάση την καλλιέργεια και τα στρέμματα. Με τη νέα διαδικασία η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την παραγωγή και όσους πραγματικά φροντίζουν τη γη τους.

Σύμφωνα με την ειδική σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθορίζεται, από το έτος 2025 και εφεξής, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καταβάλλεται κατά την κατανάλωση και επιστρέφεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη σχετική διαδικασία (χρόνος επιστροφής, δικαιούχοι επιστροφής, κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι το αγροτικό πετρέλαιο χορηγείτο για πολλά χρόνια, αρχικά ως επιδότηση στην αντλία και στη συνέχεια –λόγω της κατάχρησης του μέτρου– ως επιστροφή του ΕΦΚ απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέχρις ότου να καταργηθεί από το 2016 για δημοσιονομικούς λόγους (στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2015).

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου το 2022 οδήγησε στην επαναφορά του μέτρου (το συνολικό ύψος της επιδότησης προσέγγισε τα 80 εκατ. ευρώ σε 300.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες), επιδότηση που διατηρήθηκε και το 2023.

Επισημαίνεται ότι ανάλογη στήριξη χορηγούν και άλλες χώρες της Ε.Ε. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε η κατεύθυνση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης να περικοπούν τελείως οι επιχορηγήσεις στα ορυκτά καύσιμα με το σκεπτικό ότι δεν νοείται η Ε.Ε. από τη μια να δαπανά δεκάδες δισ. για την πράσινη μετάβαση και να θέτει ως στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας της και από την άλλη να επιδοτεί την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Με βάση τη διάταξη, το ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο.

Πρόστιμα στους παρόχους

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει νέα πρόστιμα τα οποία θα επιβάλλονται στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑΔΕ να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα:

• 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας.

• 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των ΦΗΜ από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας ΦΗΜ οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας ΦΗΜ.

• Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT