Μειώθηκε το επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια τον Ιούλιο

Μειώθηκε το επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια τον Ιούλιο

Το μέσο επιτόκιο για τα νέα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε από 5,37% σε 5,61%

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκε τον Ιούλιο στη χώρα μας το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων, παρά την πτωτική πορεία του euribor, διευρύνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο επιτοκίου στο 5,29% από 5,20% τον Ιούνιο. Η άνοδος του μέσου επιτοκίου στα δάνεια αποδίδεται στην αύξηση του επιτοκίου για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, που ενισχύθηκε από 5,37% σε 5,61%, ενώ αντίθετα πτωτικά κινήθηκαν τα επιτόκια για δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο για δάνεια έως 250.000 ευρώ μειώθηκε από 5,95% τον Ιούνιο σε 5,86% τον Ιούλιο, ενώ το επιτόκιο για δάνεια από 250.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε από 5,99% σε 5,83%.

Τα επιτόκια για δάνεια τακτής λήξης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 5,87%, ενώ μειώσεις υπήρξαν στα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, δηλαδή στις ανακυκλούμενες πιστώσεις, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,48% και στο 7,48% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι τα νέα επιχειρηματικά δάνεια που δόθηκαν τον Ιούλιο ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αισθητή πτώση από το υψηλό επίπεδο των 3,9 δισ. ευρώ νέων χορηγήσεων τον Ιούνιο, ενώ κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο ήταν οι νέες χορηγήσεις δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς φυσικά πρόσωπα, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν σημαντική πτώση κατά 28 μονάδες βάσης, στο 4,42% από 4,70% τον Ιούνιο και 4,96% τον Μάιο των επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς τα δάνεια αυτής της κατηγορίας ακολουθούν την πορεία του euribor.

Αντίθετα, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων που δεν συνδέονται ευθέως με το euribor κινήθηκαν ανοδικά κατά 11 μονάδες βάσης στο 12,34% από 12,23% τον Ιούνιο, ενώ το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια που περιλαμβάνει τις πιστωτικές κάρτες, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς παρέμεινε σταθερό στο 14,93%.

Στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο δανείων το μέσο επιτόκιο μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,09%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,33%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 8,37%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,92%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε επίσης κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,77%.

Καταθέσεις

Στο σκέλος των καταθέσεων, το μέσο επιτόκιο για νέες προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έως ένα έτος από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,87%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,11%.

Παρόμοια ήταν η τάση και στα επιτόκια των υφιστάμενων καταθέσεων έως δύο έτη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 1,85% και στο 2,95% αντίστοιχα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT