Ηλεκτρικό ρεύμα : Στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά την επιδότηση

Ηλεκτρικό ρεύμα : Στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά την επιδότηση

Προβληματισμός για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Αυγούστου διαμορφώνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο μετά την επιδότηση του 1,4 λεπτού/κιλοβατώρα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιδότηση αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) και είναι οριζόντια για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες, κλίμακα που αντιστοιχεί στο 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση φτάνει τα 4,8 λεπτά/κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, με την τιμή μετά την επιδότηση να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Ο συνδυασμός κρατικής επιδότησης και «πάγωμα» ή και μείωση των τιμών στα πράσινα τιμολόγια από τους μεγάλους καθετοποιημένους παρόχους οδηγούν τις τελικές τιμές για την πλειονότητα των καταναλωτών γύρω από τα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και σε ένα εύρος μεταξύ 14,4 λεπτών και 18,8 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Στο μεταξύ, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, στις γύρω βαλκανικές χώρες και σε όλο το γεωγραφικό τόξο μέχρι τη Ρουμανία και την Ουγγαρία συνεχίζουν να κινούνται πέριξ των 200 ευρώ/μεγαβατώρα. Για σήμερα Τετάρτη η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 197 ευρώ, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει στις 8 το βράδυ, που έχει φύγει από το σύστημα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, μια ανάσα από τα 1.000 ευρώ, στα 942 ευρώ και την ελάχιστη τιμή στα 4 ευρώ, καταγράφοντας ημερήσια απόκλιση άνω των 900 ευρώ.

Η επιδότηση αφορά τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια και είναι οριζόντια για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το μείγμα καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, με το μερίδιο του λιγνίτη να φτάνει για κάποιες ώρες μέχρι και το 24%, του φυσικού αερίου το 69% και των ΑΠΕ να υποχωρεί στο 11% στις 6 το απόγευμα όπου η παραγωγή των φωτοβολταϊκών φθίνει και η άπνοια κρατάει χαμηλά την παραγωγή των αιολικών.

Το συνολικό μερίδιο του φυσικού αερίου στην κάλυψη της ζήτησης κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας διαμορφώνεται στο 41,84%, των ΑΠΕ στο 26,61% και του λιγνίτη που «σαμποτάρει» το σύστημα σταθερά τις τελευταίες ημέρες με υψηλά μερίδια, στο 15,86%. Τα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν με μερίδιο 3,96% και οι εισαγωγές με 7,66%.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με χθεσινές δηλώσεις του διαφοροποίησε την τρέχουσα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη που συντελέστηκε το 2022-2023 λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έφερε η ρωσική εισβολή. Κατά το τρέχον διάστημα, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, υπάρχει μία κρίση δυσλειτουργίας τοπικά του ευρωπαϊκού συστήματος και δεν πρόκειται για δυσκολία σαν εκείνη που είχαμε στην κρίση του φυσικού αερίου. Τότε πλήρωσε η οικονομία 8-9 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Ο υπουργός συνέδεσε τις υψηλές τιμές που παρατηρούνται από τον Ιούλιο στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με το έλλειμμα ενέργειας στην αγορά της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία ρουφάει όλο το ηλεκτρικό ρεύμα της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας», είπε και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκού χαρακτήρα παρέμβαση, για την αναχαίτιση των συνεπειών της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, πάνω στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην ανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι μια τέτοια παρέμβαση είναι δύσκολη κι αυτό γιατί το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. προβλέπει ότι θα πρέπει να κρατήσει πάνω από τρεις μήνες μια περιφερειακή κρίση για να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT