Υψηλές επιδόσεις, αλλά η σύγκλιση με την Ε.Ε. απαιτεί ταχύτερη ανάπτυξη

Υψηλές επιδόσεις, αλλά η σύγκλιση με την Ε.Ε. απαιτεί ταχύτερη ανάπτυξη

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε στο 67% της Ε.Ε. Για να φτάσει η Ελλάδα στον μέσο όρο της Ε.Ε., κινούμενη με την ταχύτητα της προηγούμενης πενταετίας, θα χρειαστεί περίπου 30 χρόνια

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

«Πρωτιές» στην Ευρωπαϊκή Ενωση την περίοδο 2019-2023 κατέγραψε το οικονομικό επιτελείο, επικαλούμενο στοιχεία της Eurostat, για να επισημάνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί και να απαντήσει στο «εθνικό μοιρολόι», όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ότι «αντί να πάμε εμπρός, πάμε πίσω».

Παράλληλα, όμως, η ανάλυση των ίδιων αυτών στοιχείων, που προέρχονται από τη Eurostat, δείχνει ότι η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες παραμένει μεγάλη και η χώρα θα χρειαστεί να «τρέξει» γρηγορότερα απ’ ό,τι την περασμένη 5ετία για να επιτευχθεί η σύγκλιση σε εύλογο χρονικό διάστημα και με βιώσιμο τρόπο.

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής στοιχεία:

1. Κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Οπως επισημαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί μεταξύ 2019 και 2023 κατά 7,7%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (3,3%) και σχεδόν τριπλάσιο της Ευρωζώνης (2,3%).

Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, το 2023 βρισκόταν στο 67% της Ε.Ε. Για να καλυφθεί η απόσταση και να φτάσει η Ελλάδα στον μέσο όρο της Ε.Ε., κινούμενη με την ταχύτητα της προηγούμενης πενταετίας, θα χρειαστεί περίπου 30 χρόνια. Αλλωστε, κάτι ανάλογο έχει επισημάνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τον Μάιο, λέγοντας ότι πρέπει να αναπτύσσεται η χώρα με ρυθμό 1,5% πάνω από την Ε.Ε. για να πλησιάσουμε στο 90% του μέσου όρου της Ε.Ε. σε 20 χρόνια.

2. Ανεργία. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα, κατά 6,8% μεταξύ 2019 και 2023. Ομως ξεκίνησε από πολύ υψηλή βάση και παρά τη μεγάλη μείωση εξακολουθεί να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. Tον Ιούλιο στην Ελλάδα ήταν 9,9%, έναντι 11,5% στην Ισπανία και 6% στην Ε.Ε. Εκφράζονται, δε, φόβοι για δομικού χαρακτήρα ανεργία, που δύσκολα θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω.

3. Επενδύσεις. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου των επενδύσεων. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι μεταξύ 2019 και 2023 αυξήθηκαν κατά 40%, που είναι πράγματι το μεγαλύτερο με διαφορά ποσοστό. Ομως, η βάση από την οποία ξεκίνησαν ήταν πολύ χαμηλή, 10,7% του ΑΕΠ τo 2019, οπότε η αύξηση στο 13,9% του ΑΕΠ είναι μεγάλη μεν, αλλά όχι αρκετή για να καλυφθεί η απόσταση από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι στο 21,9% του ΑΕΠ. Επιπλέον τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη σύνθεση των επενδύσεων, καθώς τα ακίνητα και οι εξαγορές υφιστάμενων επιχειρήσεων δεν υπηρετούν συνήθως το νέο παραγωγικό μοντέλο που επιδιώκει να υιοθετήσει η χώρα.

4. Eξαγωγές. Σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών. Πράγματι, το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών έφτασε στο 0,23% το 2023 από 0,17% το 2015, και μάλιστα την ώρα που οι εξαγωγές παγκοσμίως αυξάνονταν, ενώ το μερίδιο της Ε.Ε. μειωνόταν. Και πάλι όμως η επίδοση διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι ξεκίνησε από χαμηλή βάση. Οι εξαγωγές αγαθών ήταν 18,1% του ΑΕΠ τo 2019 και αυξήθηκαν στο 22,6% του ΑΕΠ το 2023, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στο 37,4% του ΑΕΠ. Επίσης, το τελευταίο διάστημα οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας δεν είναι ικανοποιητικές και μένει να φανεί αν πρόκειται για κάτι προσωρινό.

5. Δημόσιο χρέος. Τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ πέτυχε η Ελλάδα. Aπό 180,6% του ΑΕΠ το 2019, και μετά το άλμα στο 207% του ΑΕΠ με τα μέτρα της πανδημίας, υποχώρησε στο 161,9% το 2023. Στην Ε.Ε., αντίθετα, αυξήθηκε από 77,8% το 2019 σε 81,7% του ΑΕΠ το 2023. Βεβαίως, η αποκλιμάκωση ευνοήθηκε από τη ρύθμιση που έχει γίνει στα δάνεια από την Ε.Ε., ενώ το ελληνικό χρέος παραμένει με διαφορά το υψηλότερο στην Ε.Ε.

Ο κ. Χατζηδάκης σε σχετική ανάρτησή του χθες υποστήριξε ότι «προβλήματα υπάρχουν πολλά και σημαντικά. Αλάθητοι δεν είμαστε. Αλλά αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε, να ανεβάσουμε δηλαδή την ελληνική οικονομία ψηλότερα, το πετυχαίνουμε κάθε μέρα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT