3,2 δισ. «μπήκαν» σε αμοιβαία κεφάλαια στο 6μηνο

3,2 δισ. «μπήκαν» σε αμοιβαία κεφάλαια στο 6μηνο

Σε ετήσια βάση (α΄ εξάμηνο 2023 – α΄ εξάμηνο 2024) οι καθαρές ροές προς τα αμοιβαία ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Την αυξημένη συμμετοχή σταδιακά των αμοιβαίων κεφαλαίων στα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων προοιωνίζεται η αύξηση των καθαρών πωλήσεων το 2023 αλλά και το α΄ εξάμηνο του 2024 από τις τέσσερις συστημικέςτράπεζες, που σύμφωνα με στοιχεία της Jefferies ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, ξεπερνώντας τις καθαρές ροές ύψους 3 δισ. ευρώ το 2023.

Σε ετήσια βάση (α΄ εξάμηνο 2023 – α΄ εξάμηνο 2024) οι πωλήσεις ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ και το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν υπό διαχείριση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσω των ΑΕΔΑΚ τους ανήλθε στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2024 στα 15,7 δισ. ευρώ έναντι 10,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση της Jefferies, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του ΑΕΠ της χώρας έναντι 75% στην Ιταλία, 55% στην Ισπανία και 35% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα του 10% διαμορφώνεται επίσης η συμμετοχή των αμοιβαίων κεφαλαίων στο σύνολο των καταθέσεων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 55%, στην Ισπανία 32%, στην Πορτογαλία 20% και στην Ε.Ε. στο 45%.

Η αύξηση της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια, που πυροδοτείται από τη δυναμική επέκταση των τραπεζών στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων, ευνοήθηκε από τις χαμηλές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων που διαμορφώνονται κοντά στο 1,80%, αλλά οι τράπεζες σχεδιάζουν ήδη την επόμενη μέρα με νέα προϊόντα προκειμένου να αυξήσουν την πίτα των αμοιβαίων κεφαλαίων στα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

Με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου, τις μεγαλύτερες «θέσεις» διατηρεί η Eurobank με 5 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, ενώ ακολουθούν η Alpha Bank με 4,5 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με 4 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα με 2,2 δισ. ευρώ.

Οπως παρατηρεί η Jefferies, η ανάπτυξη των αμοιβαίων κεφαλαίων οφείλεται κυρίως στις καθαρές πωλήσεις και όχι στον αντίκτυπο των αποτιμήσεων, ενισχύοντας κατά το α΄ εξάμηνο του έτους κατά 30% τις προμήθειες από τα επενδυτικά προϊόντα για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Οι προμήθειες από επενδυτικά προϊόντα συμβάλλουν περίπου στο 20% των συνολικών εσόδων από προμήθειες για τις τράπεζες και το ποσοστό αυξάνεται σταδιακά, σημειώνει η Jefferies, ενώ τα συνολικά έσοδα από προμήθειες ήταν 15% υψηλότερα σε ετήσια βάση για το α΄ εξάμηνο του 2024.

Οι καθαρές πωλήσεις τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στα 200 εκατ. ευρώ έναντι 255 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και τα μερίδα αγοράς παρέμειναν σταθερά για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 26% και την Εθνική το μικρότερο με 12%.

Η Εθνική, ωστόσο, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο αγοράς τον Αύγουστο (+41 μονάδες βάσης) και ετησίως (+180 μονάδες βάσης) και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είδαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται στο σύνολο της αγοράς στο 82% τον Αύγουστο, από 79% τον Δεκέμβριο του 2023.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT