Τέλη Οκτωβρίου η αύξηση κεφαλαίου για Αττικής – Παγκρήτια

Τέλη Οκτωβρίου η αύξηση κεφαλαίου για Αττικής – Παγκρήτια

Στα 735 εκατ. η ΑΜΚ – «Πράσινο φως» από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Κέρδη προ προβλέψεων που θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ το 2027 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ενιαίας τράπεζας που θα δημιουργηθεί από τη συνένωση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Μιλώντας χθες στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica, που συγκλήθηκε για να εγκρίνει τη συγχώνευση με την Παγκρήτια –ανάλογη διαδικασία ολοκλήρωσε χθες και η Παγκρήτια–, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Ζωγραφάκης σημείωσε ότι στόχος είναι η νέα τράπεζα «να πρωταγωνιστήσει στο νέο τραπεζικό περιβάλλον», ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού χαρακτήρισε τη συγχώνευση «μονόδρομο» και «τη μοναδική πραγματική και οριστική λύση για τις δύο τράπεζες», οι οποίες λόγω των υψηλών κόκκινων δανείων και της χαμηλής κεφαλαιακής επάρκειας δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του «Ηρακλή» στο 3% επιφέρει ζημία της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και οδηγεί τα εποπτικά κεφάλαια σε αρνητικά επίπεδα. Σύμφωνα με τη διοίκηση, σε περίπτωση απευθείας πώλησης των κόκκινων χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών η ζημία θα ήταν 1,2 δισ., εάν δεν είχε αποφασιστεί η στρατηγική συγχώνευση.

Τέλη Οκτωβρίου η αύξηση κεφαλαίου για Αττικής – Παγκρήτια-1

Την αποκατάσταση των δεικτών και την εξυγίανση των τραπεζών έρχεται να υπερκαλύψει η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ώστε σύμφωνα με τη διοίκηση «όχι μόνο να ικανοποιούνται οι εποπτικές υποχρεώσεις, αλλά να υποστηριχθεί και η ανάπτυξη της τράπεζας».

Κομβικό σημείο για τη δημιουργία μιας υγιούς τράπεζας είναι η ανακεφαλαιοποίηση μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants), ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία τοποθετείται στα τέλη Οκτωβρίου. Η νέα τράπεζα πλήρως κεφαλαιοποιημένη, με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%, θα μπορεί, όπως δήλωσε η κ. Βρεττού, «ανεμπόδιστα να εστιάσει στην ανάπτυξη των εργασιών της, στην ενίσχυση των μεριδίων αγοράς και στην αύξηση της κερδοφορίας της».

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ενιαίας τράπεζας, τα κέρδη προβλέψεων θα υπερβούν τα 200 εκατ. το 2027.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση, σύμφωνα με τη διοίκηση, όχι μόνο έχει στόχο να καλύψει τις ζημίες που προκύπτουν από την εξυγίανση των κόκκινων δανείων, αλλά προβλέπει ικανά κεφάλαια για το κόστος αναδιάρθρωσης και λειτουργικού μετασχηματισμού ενοποίησης, κεφάλαια για νέες επενδύσεις τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα, και κυρίως κεφάλαια για ανάπτυξη, για νέες χορηγήσεις με ταχύτερους ρυθμούς, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον θα επιτρέψει τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και ενισχύοντας την αποδοτικότητα της διοικητικής οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, το ενεργητικό των δύο τραπεζών διαμορφώνεται στα 7 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις στα 6,2 δισ. ευρώ (3,6 δισ. της Attica και 2,6 δισ. της Παγκρήτιας), τα κόκκινα δάνεια αθροίζουν 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 5,7 δισ. ευρώ.

«Τα μεγέθη αυτά πιστοποιούν την εγκαθίδρυση της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank. Με σημείο εκκίνησης το τέλος του 2024, οπότε η νέα τράπεζα θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ, η διοίκηση της Attica Bank έθεσε ως στόχο έως το 2027 οι καταθέσεις να υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις να φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ με νέες εκταμιεύσεις που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως και παράλληλα σημαντικά υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 20% σε σχέση με το άθροισμα των εσόδων των δύο τραπεζών.

Εχοντας τις εγκρίσεις των εποπτικών αρχών το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την άμεση ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης, την υλοποίηση της ΑΜΚ και την έκδοση των warrants μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, την εκκαθάριση από τα κόκκινα δάνεια έως τα τέλη του έτους και τη λειτουργία της νέας τράπεζας στις αρχές του 2025.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT