Τουρκία: Υποχώρησε στο 52% ο πληθωρισμός

Τουρκία: Υποχώρησε στο 52% ο πληθωρισμός

Τα επιτόκια που κυμαίνονται στο 50% αρχίζουν να οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομίας και μείωση της ζήτησης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ραγδαία αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Τουρκία καθώς τα επιτόκια που κυμαίνονται στο 50% αρχίζουν να οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομίας και μείωση της ζήτησης. Η αύξηση των τιμών σταμάτησε στο 52% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 62% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας την Τρίτη, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερο από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στοχεύουν να μειώσουν τον πληθωρισμό στο 38% στο τέλος του έτους, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα είναι πιο κοντά στο 42%, το ανώτερο επίπεδο του εύρους προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα εστιάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό στον μηνιαίο πληθωρισμό, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 2,47% από 3,23% τον Ιούλιο, ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η αύξηση των επιτοκίων από το 8,5% που βρίσκονταν τον Ιούνιο του 2023 στο 50% αποτέλεσε μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Τουρκίας. Για χρόνια μέχρι τότε η κεντρική τράπεζα ακολουθούσε μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι αυτός ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Η στροφή σε μια πιο ορθόδοξη στάση χαιρετίστηκε από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι επέστρεψαν στις τουρκικές αγορές αγοράζοντας φέτος χρεόγραφα αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις και πολλοί Τούρκοι υποφέρουν καθώς τα υψηλά επιτόκια αποδυναμώνουν την οικονομία.

Τον Αύγουστο τα δίδακτρα εκπαίδευσης κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ ακολούθησε η στέγαση. Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν σε μηνιαία βάση, αλλά αυξήθηκαν κατά 44,9% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, μειώθηκε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες, λίγο κάτω από το 52%, σε ετήσια βάση.

Η Σίλβα Ντεμιράλπ, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Koc με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα δυσκολευθεί να φθάσει στον στόχο του 14% έως το τέλος του 2025 χωρίς περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να επιβραδυνθεί περαιτέρω», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg λίγο πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Η Ντεμιράλπ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 45% στο τέλος του τρέχοντος έτους και στο 33% έπειτα από 12 μήνες.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία πρέπει παράλληλα με τα υψηλά επιτόκια να ακολουθήσει αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT